El camí de Sant Jaume a Sant Boi… ho sabies?

La descoberta de la tomba de l’apòstol Jaume va ser segurament un dels esdeveniments més importants a l’Europa de l’edat mitjana, fet que va provocar una gran atracció de pelegrins i l’establiment oficial d’una ruta que creuava tot el nord, des dels Pirineus, passant pels regnes de Navarra, Aragó o Castella. La creació d’hospitals per a descansar o guarir-se, de fires per proveir-se de menjar o d’altres serveis, van afavorir els interessos econòmics d’aquests regnes i van potenciar el naixement de les primeres guies per a pelegrins, com el famós Codex Calixtinus.

També Catalunya va ser porta d’entrada. Però els camins catalans de Sant Jaume no van poder competir amb els establerts a la península als segles XI i XII ja que la reconquesta va ser més tardana i els camins eren menys segurs. Arran de les citacions que en fan alguns pelegrins estrangers, s’ha sabut que molts passaven pel Monestir de Montserrat, però no sempre. De fet el camí més recte des de Barcelona era l’eix Barcelona – Vilafranca del Penedès – la Llacuna – Santa Coloma de Queralt -Cervera… i el pas per Sant Boi era etapa obligada! Aquest recorregut era un camí reial – d’aquí el nom de Camí Ral – és a dir, estava sota la protecció del rei per la qual cosa era força transitat.

Aquesta història, d’altres més particulars i molt més ho trobareu a l’exposició que el Museu de Sant Boi oferirà fins el proper 27 de febrer… Vols perdre-te-la?

Anuncis

Trackbacks

  1. […] Sabíeu que aquesta torre fou creada per defensar la plana de Barcelona dels atacs provinents de l’Al-Andalus i que la torre protegeix un camí Ral? […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s