19 al 22 de maig, Festa Major de Sant Boi

La Festa Major de Sant Boi organitza les seves activitats al voltant del dia 20 de maig, que és Sant Baldiri i és el cent quarantè dia de l’any del calendari gregorià i el cent quaranta-unè en els anys de traspàs. Queden 225 dies per a finalitzar l’any.

Una festa major i la de Sant Boi n’és un bon exemple, és la festa més important d’un barri, d’un poble, d’una vila o ciutat.

Fem una mica d’història: el 20 de maig, se celebra Sant Baldiri, titular de la parròquia, documentat al segle XIV com a Sant Boy i que en els fogatges dels segles XV i XVI ja s’anomena Sant Boi, que és l’accepció popular de Sant Baldiri.

Les festes majors catalanes se celebren almenys des del segle XIII. Al segle XIV la prodigalitat en les despeses va fer que molts bisbats limitessin als clergues el nombre de convidats a l’àpat de festa major. Com podem veure les demandes d’austeritat no són cosa nova… De fet, Ferran II, en una pragmàtica del 1487, va prohibir que es fessin despeses superiors a deu sous per cada foc. Aquesta disposició va ser derogada l’any següent, a petició dels pagesos, que negociaren amb el rei la interpretació de la sentència i que al·legaven el costum de rebre, per les festes majors, els amics i els parents.

La immensa majoria de les festes de Catalunya són festes que fan participar gran part de la població, mitjançant grups de festers que desenvolupen diferents parts de la festa, o senzillament fan festa al marge de la festa en si. Aquests grups solen ser de joves però no hi ha cap limitació formal a l’entrada. Reben diversos noms segons l’activitat i la població.

Un element festiu que prové del món medieval era l’elecció de la pubilla o festera major. El nom de pubilla vol dir l’hereva, o bé filla major. Aquesta tradició sembla que tenia l’objectiu de premiar les famílies burgeses més poderoses de cada vila, i per tant a dia d’avui als pobles on es manté la tradició és objecte de gran orgull que la filla d’algú sigui escollida festera major. Les festeres majors o pubilles han de lluir durant totes les festes i duen ocasionalment algun escut o bandera del poble o del país i una corona.

El temps viscut ha fet que canviin molts models, però si observem la història podem veure que el punt de trobada de la ciutadania tal com es fa a la Festa Major de Sant Boi, manté el seu disseny quasi sense fisures.

Hem perdut l’elecció de la pubilla però hem mantingut quasi invariable la durada de la festa i la majoria d’activitats. Ja solien durar en aquells temps tres dies, el primer del quals es considera feriat i sol coincidir amb un cap de setmana.

Hi eren i segueixen estant els actes religiosos com l’ofici de Festa Major, hi haurà cercavil·les de gegants, de dracs i de diables, balls amb orquestra a la plaça de l’Ajuntament, sardanes, teatre i una altra mostra de l’encisament pel foc als pobles catalans: el Correfoc de Festa Major, que si no hi és, sembla que no és festa ni és res.

Aquest any el dia 20 és divendres, per tant el tret de sortida que es visibilitza amb el pregó d’alguna persona important per la vila i el ball posterior es farà el dijous 19.

La festa acabarà el diumenge 22 amb una altra activitat tradicional de foc, el Piromusical, amb tota l’espectacularitat del foc i la música conjuntats.

Festa major de Sant Boi, del 19 al 22. Gaudim-la per seguir sent ciutadanes i ciutadans de la vila.

Podeu veure aquí el programa d’activitats de la festa.

Anuncis

Trackbacks

  1. […] fets i històries per celebrar, per somriure, per plorar… però el 20 de maig d’enguany tenim Festa Major […]

  2. […] la majoria de les quals es cel.lebren en honor d’un patró. A Sant Boi és Sant Baldiri (aquí una mica d’història, per si t’interessa i acostumen a ser un dels actes amb més alta […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s