Carnestoltes, la tradició


Una pregunta habitual: quan es celebra el Carnaval aquest any? Doncs aquí us expliquem com es calcula la cosa.

El Carnestoltes és una celebració que pertany al culte llunar, i és per aquest motiu que és una festa mòbil, canvia cada any. La manera tradicional per a esbrinar “quan és” és aquesta: hem de buscar la primera lluna plena posterior a l’equinocci de primavera. El diumenge seguent és Diumenge de Pascua i el de la semana anterior és Diumenge de Rams. Des d’aquest darrer contem quaranta dias cap enrera ens trobarem amb el Dimecres de cendra, primer dia de la quaresma i últim de Carnaval.

Just aquí s’acaba la disbauxa del Carnestoltes i comença la Quaresma. El Dimecres de Cendra assistirem a l’enterrament de la sardina. Si en voleu fer festa, cal que tots hi anem ben “tristos” i vestits de funeral. Només caldrà, a més a més, portar uns sardina ben guarnida i penjada d’una canya, enterrar-la al primer forat de terra que trobeu. Després, a menjar i beure, a fer gresca, per recuperar-nos de la “pena”, que ja ho diu el refrany “Les penes amb pa, fan de més bon passar”.

La tradició diu que les festes de Carnaval, també conegudes per Carnestoltes o Darrers Dies, es celebren de Dijous Gras, dia de la truita, a Dimecres de Cendra, dia de la sardina, sempre en lluna nova. S’estructuren al voltant d’una seqüència ritual que inclou l’arribada, el regnat, la mort i l’enterrament a la població d’un personatge anomenat Carnestoltes. El Carnaval és una setmana que s’ha  caracteritzat per ser un moment de transgressions desenfrenades, per la sàtira política, pels enfrontaments festius, per les desfilades de comparses i rues plenes de gent disfressada, per les mascarades i per tot tipus d’altres inversions dels papers socials, moments de revolta controlada en què el món es posa momentàniament de cap per avall. Uns dies plens d’excessos carnals i gastronòmics previs a l’arribada de la meditació i els dejunis propis de la Quaresma.

La darrera fase de la seqüència ritual de molts carnavals catalans és l’Enterrament del Carnestoltes. Es tracta d’una cerimònia que escenifica la fi del regnat del Carnestoltes i la fi de les activitats carnestoltenques. Comença amb la representació, més o menys elaborada, del judici al ninot o disfressa que personifica el temps carnavalesc i que llegeix el seu testament abans de ser públicament condemnat a mort, enmig dels plors dels seus seguidors. Una cercavila, coneguda amb el nom de Rua Mortuòria participada per personatges extravagants recorre els principals carrers de la població i acaba amb l’execució sumària del Carnestoltes mitjançant la seva crema o llançament a una foguera. Del Carnestoltes se’n salva o indulta una part, que es soterra o que es guarda com a record de l’edició de la festa de l’any en curs. D’aquesta manera es dóna per acabat el temps de Carnaval.

…………………………………………………………………………………….

Rua CarnaBoi, dia 18 de febrer

Concentració a la plaça Catalunya a les 18 h,

La Rua comença a les 18.45h.  i anirà pels carrers Francesc Macià, Lluís Pascual Roca, Riera Basté, Carles Martí, Pl. Pallars Sobirà, Pablo Picasso, Girona, Teresa Valls i Diví.

A partir de les 20 h. final de festa i crema del rei carnestoltes a la plaça Teresa Valls i Diví.

Organitza: Comissió CarnaBoi i Ajuntament

Anuncis

Comments

  1. Bon dia, fa poc q vivim a Sant Boi, però a la meva filla li agradaria participar a la rua. Com ho podriem fer? Amb qui podriem contactar?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s