Assaig de Castells a Sant Boi

Divendres 11 de maig al vespre podreu gaudir d’un assaig casteller a la plaça de l’Ajuntament de Sant Boi.

Un tast engrescador mentre feu una cerveseta i us prepareu per anar de festa i fins i tot pot ser fer pinya amb els castellers…

Aquest assaig en públic és la prèvia de la Diada castellera de Festa Major del diumenge 20 de maig a les 12.30h. , que  podreu disfrutar de la presència dels Tirallongues de Manresa, els Castellers de Sant Feliu i els Castellers de Cornellà.

Esperem que un dia d’aquests la colla castellera de Sant Boi s’animi a continuar la seva activitat  i tornem a tenir a les festes a la Colla Castellers de Sant Boi.

I mentrestant una mica d’història castellera:

Els castells són les torres humanes que es construeixen tradicionalment des de fa més de dos-cents anys (se’n troben referències ja al segle XVIII), a alguns pobles de la Ribera Alta, com Algemesí i La Alcúdia, on es denominaven Muixerangues, i Negrets al Camp de Tarragona. Després es van estendre cap al Penedès, i durant el segle XX per tot Catalunya, Catalunya del Nord i les Illes Balears, especialment a partir dels anys 80.

Un casteller és una persona que forma part d’una colla castellera, on intervenen desenes o centenars de persones amb l’objectiu d’aixecar diferents construccions humanes, sense cap ajuda mecànica, de diversa complexitat i que han arribat a tenir fins a deu pisos d’alçada.

Des del 16 de novembre de 2010 els castells són Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

L’origen dels castells, tal com s’entenen avui dia, se suposa en l’antic Ball dels Valencians, un dels que es realitzava en l’entorn de les processons religioses. Aquests balls finalitzaven amb una figura constituïda per l’aixecament d’una construcció humana, que amb el temps va anar agafant importància i alçada, fins a independitzar-se del ball.

Al segle XV ja es feien les moixigangues, balls també amb construccions humanes, de les quals és reminiscència la Muixeranga d’Algemesí. Al segle XVIII la seva popularitat s’estengué fins al sud de Catalunya on eren practicades al Camp de Tarragona i comarques dels voltants, on les colles participaven en les festivitats de les viles.

La denominació dels castells es dóna per dos nombres i la paraula de entremig. El primer nombre indica les rengles (pilars) que composen cada nivell del tronc, i el segon nombre, el nombre total de pisos. Així un tres de sis, vol dir que el tronc es format per 3 persones a cada pis (a excepció dels tres darrers), i que té una alçada de 6 pisos (incloent el pis ocult per la pinya). Això varia en el cas dels castells amb agulla (amb un pilar al mig), ja que en aquest cas el primer nombre és el nombre de rengles exteriors, és a dir, sense comptar el pilar, i el segon, el de pisos; finalment, per assenyalar la presencia del pilar al mig se’n diu que és “amb l’agulla” o “amb el pilar”. També s’especifica la presencia de reforços per al tronc com ho són el folre, les manilles o els puntals; anomenant-se al final del nom precedits de la preposició “amb”; com el pilar de 8 amb folre i manilles.

Els castellers tenen un lema, sorgit d’un vers de l’obra Els Xiquets de Valls d’en Josep Anselm Clavé: “Força, Equilibri, Valor i Seny”. Aquest resumeix les característiques d’un casteller:

·    Força : Són persones que antigament acostumaven a ser corpulentes. L’origen dels castells rau en una època en que el poble estava acostumat a feines molt dures. En aquells temps els castellers eren persones acostumades a fer grans esforços en el seu dia a dia. Tot i que sempre és aconsellable un bon estat físic, actualment es valora molt més la tècnica que la força.

·    Equilibri : El fet d’estar una persona sobre l’altra i, en la majoria de castells, a més amb altres persones en el mateix pis, implica un sentit de l’equilibri i la confiança en els altres molt fort. De totes maneres el més important és tractar de ser equilibrats en tots els sentits.

·    Valor : Una característica de tots els castellers, especialment dels que pugen al castell, sobretot la canalla, però també dels que aguanten la construcció des del seu peu.

·    Seny : Tant a l’hora de planificar un castell, com a l’hora d’assajar-lo i tirar-lo a plaça, es necessita que tothom tingui seny ja que de l’esforç i concentració de tots depèn l’èxit del castell.

Tot i que el lema casteller es fonamenta tradicionalment en aquests quatre mots, n’hi ha molts d’altres igual, tant o més importants, necessaris per a la bona execució de la pràctica castellera: constància, treball, esforç, regularitat, confiança, compenetració, germanor, sort, etc.

Assaig casteller amb la colla de Cornellà: divendres 11 de maig a les 22 h.

Diada castellera de Festa Major: diumenge 20 de maig a les 12.30h.

Ambdues activitats a la pl. Ajuntament de Sant Boi

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s