Danses i balls i foc i… a Festa Major

L’ésser humà va aprendre a ballar abans que a parlar. Juntament amb el teatre i la música, la dansa és una de les tres arts escèniques que viuen i perviuen des de l’antiguitat.

Un ball és una ordenació de moviments -coreografia- formant un tot determinat per a ésser ballat. Exemple de ball són el vals, tango, i la sardana... Un ball també es pot fer per a fer equip abans d’una activitat, per a una celebració, com a part d’un ritual social, religiós o d’una altra mena, com a joc, etc. Fins i tot hi ha balls que es fan després, per celebrar l’èxit, per compartir la màgia del triomf. Alguns balls i ballets antics són els precursors de la dansa clàssica i, a través d’ella, d’altres estils de dansa.

Les danses populars estan enllaçades amb les arrels històriques dels pobles, puix totes les societats humanes han desenvolupat alguna mena de dansa característica. Per exemple, en el folklore dels Països Catalans, hi ha danses com la sardana de Catalunya o el bolero, el copeo, la mateixa de Mallorca, la jota a moltes zones de la península Ibèrica.

Altres danses són la dansa clàssica a Europa, la dansa del ventre a Àfrica i Orient -popularitzades a casa nostra als darrers temps- les danses gitanes de l’Índia fins la península Ibèrica, el flamenc, etc., els diferents balls de saló (vals, tango, lindy hop, etc.), la dansa espanyola, la dansa contemporània, les danses urbanes, etc.

En totes les danses, de tots els estils, al capdavall, tenen característiques comunes com el moviment del cos i l’expressivitat, així com consideracions físiques humanes i universals. Cal recordar que la dansa és un llenguatge més antic que la llengua i una de les arts més antigues.

I ara us farem cinc cèntims de la nostra Festa Major  d’enguany i de la varietat de danses i de balls que hi podrem gaudir…

Des del ball d’inici de Festa Major de l’Orquestra Marina tot just acabar el pregó i l’inici del Correfoc passant pels tallers d’iniciació al ball de saló per a infants, dels balls enrauxats dels diables del Correfoc a les elegants danses de les parelles de gegants de la Trobada Gegantera, de l’engrescador directe jazzístic de la Vella Dixieland als balls tradicionals del grup folk Muscat, de les millors versions de la història del rock amb Autoput a la rumba catalana “olímpica” del Manolos, de les tradicionals Sardanes servides el diumenge entre puntaires, gralles i castellers a l’exhibició de color i alegria dels quadres de ball de les cases andaluses de Sant Boi fins acabar amb el X Concurs de Ball de Saló i el de Salsa de Festa Major (amb regals a totes i tots els participants) on podreu gaudir d’exhibicions de dansa, ball de saló, hip hop, dansa del ventre…

Tot són balls, tot són danses, unes més clàssiques, altres de concurs, altres de foc o d’exhibició, però totes regalen alegria i marxeta als dies de Festa Major.

Que la balleu bé.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s