Tresors amagats de Sant Boi, un patrimoni per a redescobrir!

Tants d’anys anant i venint per la ciutat, vivint-la de mil maneres diferents, han acabat fent que a Sant Boi us sentiu allò que es diu “com a casa”. Us coneixeu tant els seus espais, les seves rutes, que us hi sentiu còmodes, tranquils. La ciutat es converteix a poc a poc en un lloc familiar, quotidià, i us acabeu creient que ja us la coneixeu de dalt a baix.
Però i si us diem que no ho heu vist tot? Us proposem un recorregut pel Sant Boi més desconegut que de ben segur us sorprendrà. Us convidem a endinçar-vos amb nosaltres pels racons més amagats de la ciutat, a fer una mirada diferent per espais pels que potser hi passegeu cada dia, però que ara, de la mà de la Història i d’altres històries, us semblaran territoris descoberts. Així que ja podeu anar canviant les sabatilles d’anar per casa i calçar-vos les sabates d’exploradors!

Comencem pel carrer Major, l’antiga zona d’oci de la ciutat. Al voltant d’aquest carrer s’hi concentraven a finals del s. XIX els locals d’esbarjo més importants: Cal Ninyo, Ca la Tita, o Ca la Flaca. L’actual teatret de Cal Ninyo i seu del barri-centre, va ser un restaurant amb una decoració de gust exquisit, allí hi tocaven les millors orquestres i es feien sarsueles. Ca la Tita, a la cantonada de la Pl. Preses i actual llibreria, es bevia i cantava, diuen que sempre era ple de clientela filharmònica!

Can Barraquer és parada obligatòria. A l’actual nou Museu de Sant Boi hi trobareu un espai espectacular a la seva entrada: gràcies a l’arqueologia i en poc menys de cinquanta metres quadrats, s’hi concentren 2.500 anys d’història! Des d’una mina íbera, canalitzacions romanes, sitges medievals fins a arcades modernes… d’alt interès històric!

En el carrer de la Pau ens aturarem a l’església parroquial. A la seva paret, encara s’hi poden veure traces d’un dipòsit romà, que després va ser aprofitat per construir-hi l’antiga església romànica, que estava orientada a l’inrevés que l’actual i de la qual encara s’hi poden veure algunes parts.

La Torre Benviure, antiga jurisdicció feudal, data del segle X. El que havia de ser una torre guaita s’acabà convertint en un castell. Però no cal que us expliquem res més, perquè el primer diumenge de cada mes,  des de les onze i mitja del matí, el Roc de Benviure, soldat i vigilant de la torre, us acompanyarà a conèixer aquest espai, que inclourà una passejada pel Camí Ral, que anava de Barcelona a Vilafranca del Penedès.

A la Torre de la Vila hi trobem la que es coneix com la Domus del Fonollar, una casa del segle XII la murada actual de la qual és part de l’antiga fortificació. La casa ha estat habitada fins fa pocs anys i ara és seu del departament municipal de Medi Ambient.

Aquests són només alguns dels molts espais que us resten per descobrir. Així que ja ho sabeu, animeu-vos a fer els descobriments més sorprenents sense moure-us de casa!

Anuncis

Comments

  1. Roser M.Roca says:

    Voldrìa que aquesta manera de fer recorreguts pel poble – com aquest petit tast – que ens heu presentat tinguin molta continuïtat i poguer-ho fruir plegats perquè crec que som un tou de gent amb forces ganes de segir-vos.
    Felicitats i endevant.

  2. Molt bo l’article. Només: *endinsar-vos

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s