Les converses del dijous… al Museu

Jesús M. Montserrat. Què sabien de l’univers a l’antiguitat ?

El Sol, la Lluna, les estrelles, l’univers… han fascinat l’ésser humà des de temps immemorials. Descobrir i entendre les estrelles, els planetes i els seus moviments, ha estat una tasca titànica que va començar fa milers d’anys.
Els astrònoms de l’antiga Grècia van arribar a mesurar el diàmetre de la Terra i de la Lluna amb un escàs  marge d’error! Com ho van fer? Les nostres constel·lacions provenen en gran part d’aquella època. Sabeu a quins personatges i llegendes de la mitologia grega estan associades? Quins foren els seus principals descobriments ?

Una mica d’història…

En el món antic la visió del món passava per un viatge intuïtiu i constant entre l’interpretació màgica i la mística.
Els asteques es creien ells mateixos com el poble triat per mantenir al sol amb vida, sense la seva ajuda aquest cinquè sol, acabat un cicle de 52 anys, no tornaria a sortir. Per a aquest poble la sang és un element fonamental, que de la mateixa manera que manté viu a l’ésser humà, també pot donar vida a l’actual sol, anomenat Hiutzilopochtli.

En el sistema de creences dels aborígens australians on la Terra i la Naturalesa ocupaven un lloc privilegiat, el firmament era poc atès de manera que la major part de la seva cosmologia estava basada en la mitologia i en observacions astronòmiques molt generals.
L’estructura de l’Univers varia poc d’un poble aborigen a un altre. En general per a aquests nadius, en l’Univers hi havia tres plànols: la Terra, el cel i el subsòl…

Si ens atenim al context cultural científic-filosòfic de la cultura occidental, ens remuntem a les especulacions dels filòsofs grecs sobre el Cosmos per trobar les primeres concepcions de l’Univers. La cosmologia que es va imposar i va mantenir el seu predomini fins al Renaixement, va ser la d’Aristòtil:
La cosmologia aristotèlica data de les primeres fases de desenvolupament del seu pensament i es pot observar en ella una clara influència platònica. En les seves obres “Sobre el cel” i “Sobre la generació i la corrupció“, així com en alguns llibres de la “Física” s’exposen les seves idees fonamentals sobre aquest tema. L’univers, que és finit i etern, es troba dividit en dos mons, el sublunar i el supralunar, reproduint d’aquesta forma en certa manera el dualisme platònic, cadascun d’ells amb característiques ben diferents.

La Terra, és una esfera immòbil, es troba en el centre de l’univers i, al voltant d’ella, incrustats en esferes concèntriques transparents, giren els altres astres i planetes, arrossegats pel gir de les esferes (55) en què es troben i estan mogudes per una sèrie de motors que deuen el seu moviment a un últim motor immòbil, que actua directament sobre l’última esfera, més enllà de la qual ja no hi ha res…
Són molts els filòsofs que seguiran els seus passos i aprofundiran en les tesis de Copèrnic, extraient algunes conseqüències que es basen encara en l’especulació, més que en l’observació i en l’aplicació d’una metodologia científica. Entre ells podem destacar a Nicolás de Cusa i a Giordano Bruno, els qui van anar més enllà de les tesis de Copèrnic negant-se a acceptar la hipòtesi de l’existència d’una esfera exterior als planetes, en la qual es trobaven incrustades els estels, i afirmant que tal esfera no existia i que els estels eren cossos planetaris semblants al Sol (que no es trobava en el centre de l’Univers) que es trobaven a molta major distància de la Terra que el Sol, i en un espai que Giordano Bruno va considerar infinit i plagat de nombrosos mons similars al nostre.
La negativa a retractar-se de les seves tesis davant el tribunal de la Inquisició li va suposar ser cremat a la foguera en Camp dei Fiori, a Roma, el 17 de febrer de l’any 1600.

En el cicle “Les converses dels dijous” comptarem amb la presència del físic Jesús M. Montserrat qui ens parlarà d’aquest temes. A més a més de reforçar la sessió del  Planetari que gaudirem, el dissabte 14 de juliol, a “La nit d’estiu al Museu”.

Dijous 12 de juliol a les 18.30h.
Lloc:    Can Barraquer (Carrer del Pont,7 )

Anuncis

Trackbacks

  1. […] us permetrà conèixer el funcionament de l’univers, com funcionen els cicles de la lluna, com es mouen els planetes… Hi haurà un grup musical i juvenil en directe, servei de bar… i algunes sorpreses… No […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s