L’Onze de setembre. Conferència

L’Onze de Setembre és la festa nacional de Catalunya i es commemora anualment recordant la darrera defensa de Barcelona l’11 de setembre de 1714.

No podem deslligar la diada nacional del nom d’en Rafael Casanova, que va finir el 1743 a can Barraquer, (actual museu de Sant Boi), la casa pairal on va viure els darrers anys de la seva vida, al bell mig del nucli històric de Sant Boi, al costat de can Torrents i de les termes Romanes.

Ja és història escrita a la memòria col·lectiva de la ciutat una de les més grans manifestacions reivindicatives de la transició (l’Onze de setembre de 1976), quan 100.000 persones varen omplir de gom a  gom la plaça Catalunya. I no es va poder nomenar com a “Diada nacional de Catalunya” sino com a Diada de Catalunya…

Cada Onze de setembre, des de 1976, en acabar la dictadura, es celebra a Sant Boi la commemoració de la diada a l’esglèsia….

En Rafael Casanova va néixer l’any 1660 al poble de Moià. Conseller de la Ciutat de Barcelona i heroi de la defensa d’aquesta durant el setge de la ciutat per les tropes borbòniques el 1714. Actualment la casa és el Museu Rafael Casanova.
Fou un dels onze fills de Rafael Casanova i Solà, natural de Moià, i de Maria Comes i Sors, originària de Granollers. En el moment del seu naixement, els Casanova gaudien d’una sòlida posició econòmica. Propietaris de masos i terres, es dedicaven al comerç del gra i la llana.

Si voleu conèixer de primera mà com es van produir els fets del 1714 i la posterior pèrdua i recuperació de la figura de Rafel Casanova, no us podeu perdre la visita comentada a l’exposició “Rafael Casanova i el seu temps”, de la mà del seu comissari i expert en la figura del Conseller en Cap , Carles Serret.

Una curiositat: recuperar en aquestes dates el Sota Terra dedicat a la Batalla de Talamanca de l’agost del mateix 1714 entre les tropes borbòniques i l’exèrcit austriacista català, la que es considera que va ser la darrera victòria militar catalana en la història. Un exercici d’arqueologia i de reconstrucció històrica interessant i força didàctic


13 de setembre a les 19 hores al Museu de Sant Boi

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s