INTERSECCIONS

L’Ajuntament de Sant Boi, el Parc Sanitari de  Sant Joan de Déu i l’Hospital Benito Menni presenten el proper dimarts dia 30 un projecte comú: la segona jornada Interseccions.

La primera fou a 2011. Aquesta, que es desenvoluparà a l’Auditori del Parc Sanitari, abordarà les problemàtiques derivades de l’encontre de diverses cultures en un mateix espai, essencialment urbà.

Sant Boi té una llarga tradició quan a l’estudi i la investigació referent a la salut mental, derivada segurament de la llarga vida dels dos centres assistencials a la nostra ciutat.

Fem una mica d’història:

El Centre de Sant Joan de Déu Serveis de Salut Mental de Sant Boi, va ser fundat l’any 1854 pel Dr. Antoni Pujadas i Mayans, mesos després de l’ordre governativa de desnonament del centre psiquiàtric, que sota el nom de Neothermas, havia creat al carrer Canuda de Barcelona.

L’any 1895 l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu va adquirir el centre gràcies a les gestions del pare Benet Menni amb la venda del centre de salut mental a l’Orde Hospitalari.

Paral·lelament l’any 1978 es va inaugurar l’Hospital de Sant Boi de Llobregat com a institució de titularitat privada dedicada a la medicina general. L’any 2006, l’entitat va ser adquirida per l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu

Finalment neix el Parc Sanitari Sant Joan de Déu fruit de la integració de Sant Joan de Déu Serveis de Salut Mental, l’1 de juliol del 2009, i de l’Hospital de Sant Boi de Llobregat, l’1 de gener del 2010.

Podem destacar entre els projectes compartits, un memorable treball de recopilació fílmica que s’anomenà “Dos vides d’una ciutat” i que alguns recordem haver visionat amb emoció a la plaça de l’¡Ajuntament ja fa molt de temps, o les antigues figures del pessebre, de tamany natural, que varen ser una gran experiència i que treballaren els i les usuaries del Centre de dia Benito Menni.

Fa pocs dies varem poder participar i gaudir de les Jornades Europees de Patrimoni,  “Art i salut mental”, esdeveniment que inicialment pretén valorar el patrimoni històric i cultural del continent, i que en aquest cas posa en relació artistes  de Sant Boi i relaciona la seva obra amb el Patrimoni i la salut mental.

En aquest context de participació i de reflexió al voltant de la salut mental, neix a  2011 Interseccions, una jornada dedicada a explorar la pràctica cultural entesa com a eina al servei de les dinàmiques assistencials en l’àmbit de la salut mental i, en general, de les polítiques d’inclusió social.

L’edició 2012 de la Jornada Interseccions abordarà des de diferents perspectives (antropològica, cultural, clínica i terapèutica) la pràctica assistencial amb persones d’altres cultures amb problemes de salut mental. En les nostres societats multiculturals, l’exclusió social i, en molts casos, la malaltia mental de les persones nouvingudes són problemàtiques cada vegada més esteses, agreujades avui dia per la crisi econòmica.

La Jornada s’adreça a professionals dels àmbits de la cultura i la salut mental i també a aquells i aquelles que desenvolupen la seva activitat dins de les àrees de serveis socials de les diferents administracions públiques o institucions privades, així com al públic universitari relacionat amb les temàtiques abordades.

Podeu veure aquí el programa de la jornada. Inscripció gratuïta

Butlleta d’inscripció

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s