Joana Raspall

Imatge

Nascuda a Barcelona al 2013, Joana Raspall és memòria viva i lluitadora per la llengua de Sant Feliu de Llobregat.

Estudià a l’Escola Superior de Bibliotecàries, on obtingué el títol de biblioteconomia, i el 1932 des de la revista Claror inicià una campanya reivindicant una biblioteca infantil a Sant Feliu, on va viure des dels tres anys fins ara.

Durant la guerra civil espanyola treballà de bibliotecària, tot contribuint a salvar molts exemplars de llibres catalans de la destrucció. Després de la guerra va donar classes de català al seu domicili particular, cosa que continuà fent anys més tard amb l’assessorament d’Òmnium Cultural. Al Primer Congrés de Cultura Catalana formà part de la ponència El llibre de teatre infantil, que ocasionà la col·lecció de teatre Edebé catalana.

Fou promotora del Premi Martí Dot de poesia, és medalla d’or de la Ciutat a 1993 i a Sant Feliu hi ha un carrer que porta el seu nom des de 2008.

El 2006 va rebre la Creu de Sant Jordi i el 2010, la Medalla al treball President Macià. És sòcia d’honor de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana.

És coneguda per la seva obra poética adreçada a la infància, però, el seu camí pel món de les lletres és polifacètic.

La poesia per a adults és la que ella sent com a més íntima, més seva i està publicada a: Ales i camins (1991) , Arpegis i haikus (2004), Instants, haikus i tankes (2009) i el que ella considera l’últim, on resumeix la seva vida poètica: Jardí vivent (2010). Aquesta darrer llibre serà el “motiu” de la tertúlia literària del dia 19 de juny d’enguany.

També ha publicat una novel·la: Diamants i culs de got (2006), basada en vivències del temps de la guerra i dos reculls de contes o relats també de caire realista: El cau de les heures (2008) i El calaix del mig i el vell rellotge (2010).)

Del 10 al 22 de juny romandrà instal·lada a la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer una exposició, mostra de la obra poètica de l’autora.

A la tertúlia del 19 de juny podreu gaudir de la obra poètica Jardí Vivent i de la intensa relació amb la literatura i la llengua catalana de na Joana Raspall.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s