Tertúlia literària: Milan Kundera

Milan KUNDERA - básník, spisovatel Èeskoslovensko

El 3 de juliol us podreu “enfrontar” a uns dels grans autors de la literatura del segle XX: Milan Kundera.
L’autor, d’origen txec i amb nacionalitat francesa, escriu en totes dues llengües. És sobretot conegut com l’autor de La insostenible lleugeresa del ser.

Kundera és molt gelós de la seva intimitat; des del 1985 no concedeix cap entrevista, tot i que accepta de respondre per escrit. Controla escrupolosament qualsevol informació relativa a la seva vida privada. La seva biografia oficial a les edicions franceses es resumeix en dues frases:  “Milan Kundera va néixer a Txecoslovàquia. El 1975 s’instal·la a França.”

La seva primera novel·la, La broma, escenificava la natura del totalitarisme de l’era soviètica i hi criticava els soviets i la invasió de la seva pàtria el 1968. El 1984 aparegué la seva novel·la més coneguda, La insostenible lleugeresa del ser.
Kundera ha insistit en repetides ocasions que vol ser conegut com a novel·lista en general, més que com a escriptor polític o dissident; la crítica política ha desaparegut de les seves obres.
L’estil de Kundera, entrellaçat amb la digressió filosòfica, en gran mesura inspirat per les novel·les de Robert Musil i la narrativa nietzscheana. La tècnica literària del realisme psicològic apareix sovint en Kundera quan descriu els seus personatges: dóna més importància a com pensen més que no pas a la seva aparença física, que sovint és obviada, ja que creu que la imaginació del lector automàticament completa la de l’escriptor.
Originàriament escrivia en txec. Des de 1993, escriu la seva obra en francès.

És un autor polifacètic, a més a més de narrativa, tan novel·la com relat curt, ha escrit poesia, teatre i assaig i la seva obra ha estat traduïda a un bon nombre de llengües.

La noción de amor de un gran amor de un amor único nació probablemente también con los estrechos límites del tiempo que nos ha sido dado

La novel.la l’Ignorància fou publicada l’any 2000.

Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer, 3 de juliol a les 18.30h.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s