Oriol Maspons

Avui, als 84 anys, ens ha deixat l’Oriol Maspons (Barcelona, 1928), fotògraf i un dels integrants del grup de renovació estètica i inte·lectual de la gauche Divine.

fotog

Maspons va esser un foto documentalista essencial de la segona meitat del segle XX a Barcelona. Va saber veure i captar el moment  i deixar-nos una obra on es reflecteixen les diverses cares del final del franquisme: el barraquisme de les ciutats, la misèria de les zones més pobres del pais o els canvis, tant estètics com vivencials que el turisme provocà en la societat espanyola, a més a més del naixement de nous moviments significatius com la Gauche Divine barcelonina.

Va formar part del consell editorial de la revista AFAL i conegut per la seva activitat en l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya. També va ser un gran retratista i davant del seu objectiu van estar des de Salvador Dalí, la Chunga, Tàpies, Tete Montoliu, Raimon fins molts dels personatges d’aquella ja llunyana Gauche Divine.

somorr

Els darrers anys estava preocupat pel futur del seu arxiu, que finalment ha quedat depositat al MNAC per un periode de deu anys renovables. La col·lecció del MNAC està formada per treballs realitzats per Maspons per a revistes com Interviú, L’Oeil i Paris Match.

El museu li dedicà a 1998 una exposició retrospectiva i en els seus fons hi ha 57 peces donades pel fotògraf a més a més de 7 fotografies més en depòsit. En formen part algunes de les imatges de Maspons que il·lustren els tres llibres de la serie Paraula i imatge, publicats per l’editorial Tusquets: Poeta a Nova York‘, de Federico García Lorca; La caza de la perdiz, de Miguel Delibes, i Toreo de Salón, de Camilo José Cela.

yugo

“El hombre se va, su obra queda”, ha declarat a Efe, el seu fill Alex Maspons.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s