Sant Boi, un poble d’ateneus

macia
El president Macià visita l’antic Ateneu en una Festa Major

Aquest setembre el Museu de Sant Boi acollirà l’exposició Catalunya, terra d’ateneus un viatge pel teixit ateneístic de Catalunya, celebrant els moments claus dels gairebé 200 anys del moviment ateneístic, destacar els valors inherents a la tradició ateneística, les persones i les entitats culturals que han fet possible aquesta manera social de relacionar-nos amb el territori i els indrets on aquesta tradició ha arrelat amb més força.

El primer espai que va acollir l’exposició va ser el Museu d’Història de Catalunya i des de l’any passat viatge en itinerància per tots els territoris amb una forta arrel associativa com és el cas de Sant Boi, amb dos històrics espais emblemàtics com van ser l’Ateneu santboià i l’Ateneu familiar.

  • La dècada de 1880-1890 es comença a consolidar un nou centre de la vila, a partir de la urbanització del “Clos dels Amigant” (actual plaça de l’Ajuntament i Rambla Casanova). Aquesta empenta modernitzadora va facilitar que, el 1887, aparegués un primer Ateneu Santboià, d’efímera durada, que, cap a la fi de segle, va reaparèixer de la mà d’una nova societat coral, La Marsellesa (1893), sorgida d’una escissió de La Terpsícore. L’any 1899 els socis acordaren donar a la nova societat un nom que expressés amb més claredat les seves finalitats: Ateneu Instructiu i Recreatiu.
  • Foren uns anys clau, d’eclosió de la societat civil santboiana que s’articularia, en bona part, gràcies als ateneus: Centre Estiuenc Sant Jordi (societat cultural de la colònia barcelonina d’estiuejants) i refundació de l’Ateneu Santboià (1905), creació de l’Ateneu Familiar (1913). Una dinàmica esplendorosa que no s’aturaria fins la instauració de la Dictadura de Primo de Rivera, l’any 1923.

L’exposició planteja el paper que han jugat els ateneus en el passat, quin paper juguen en el present i quin pretenen jugar en el futur: emmirallats per les societats científico-literàries que s’estenien per Europa al llarg del segle XVIII, els ateneus catalans aviat van presentar una característica que els definiria i que encara els defineix: potenciar la millora intel•lectual dels seus associats així com una clara vocació instructiva. Sotmesos a constants canvis socials i polítics, els ateneus han anat implementant la seva clara vocació social, jugant un paper molt important en el manteniment de la cultura catalana, un apassionant paper com a institucions privades amb un clar objectiu de caràcter social.

Exposició: Catalunya, terra d’Ateneus

10 de setembre de 2013
Can Barraquer.
Entrades: 2 € i descomptes del 50%
Gratuït per jubilats, aturats, menors de 12 anys i ICOM

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s