Dones a cultura

guerrilla_girls1

Aquests dies es celebra el dia internacional de les Dones, i ens agradaria retre un petit homenatge a les dones creadores, dones generadores de coneixement i dones constructores d’històries al llarg de la història i de la cultura i, d’aquesta manera, reivindicar el lloc que creiem mereixen.

Heus aquí algunes d’aquestes dones que van passar desapercebudes, que no se’ls va reconèixer el mèrit social que van tenir en el seu context històric i a totes aquelles que estan venint amb força, un mix cultural que esperem agradi, va per vosaltres!


GUERRILLA GIRLS
Les Guerrilla Girls eren un col.lectiu de dones artistes feministes. Van aparèixer als anys 80, als EE.UU, per promoure la presència i reivindicació de la dona a l’art, l’accés a l’educació i denunciar les males pràctiques al sector de la cultura. Les seves accions estaven basades en tècniques de guerrilla, com performances al carrer, desplegament de cartells pels carrers de NY o altres tipus de protesta, denunciant el desequil.libri de gèneres entre els artistes representats a les gal.leries i museus d’art. Als inicis es posaven màscares de goril.la i jugaven amb l’anonimat. Amb humor transgressor, s’han anat guanyant molts seguidors al llarg d’aquests anys i han aparegut moviments afins a França i Anglaterra.


MARY WOLLSTONECRAFT

Mary Wollstonecraft va ser una filòsofa anglesa del s. XVIII que va passar a la història pel seu llibre “Reivindicació dels drets de la dona”, on argumentava que les dones no eren inferiors de natura, sino que era la manca de mitjans i el no accés a una educació apropiada el què generava diferència. Va ser també la primera dona en suggerir que homes i dones havien de ser tractats com èssers racionals i iguals, establint un únic ordre social basat en la raó. Va ser desacreditada per molt de temps a la seva pàtria.


ROSALIA DE CASTRO

[…] Los hombres no cesan de decirte siempre que pueden que una mujer de talento es una verdadera calamidad, que vale más casarse con la burra de Balaam, y que sólo una tonta puede hacer la felicidad de un mortal varón[…].

Rosalia de Castro va ser poetessa i novel.lista de llengua gallega i castellana al s. XIX i la seva obra és de gran importància en el renaixement cultural de la literatura gallega. Va tractar fonamentalment temes sobre el costumbrisme rural, la filosofia existencial i la denúncia de les condicions socials del camp gallec. Junt amb Gustavo Adolfo Bécquer, és la precursora de la modernitat poètica.


ARTEMISA GENTILESCHI

Artemisa Gentileschi va ser pintora de l’escola de Caravaggio al segle XVI i va aprendre l’ofici pel seu pare, Orazio Gentileschi. Gràcies al pintor Agostino Tassi, va poder aprendre perspectiva ja que les escoles de belles arts no permetien la inscripció de dones. Amb un estil pictòric dramàtic, destacant els clarsobscurs, va ser reconeguda pels grans artistes de l’època, pels seus retrats i escenes bíbliques on la dona hi tenia un paper rellevant. Es va convertir en pintora de la cort i va ser la primera dona que va entrar al temple artístic de l’ Accademia del Disegno de Florència.


MARIE CURIE

També nascuda al s. XIX, Marie Curie va ser una científica física i química que va participar de la descoberta de la radioactivitat, els elements radi i pol.loni i els seus compostos. Va ser la primera dona en rebre dos premis Nobel, així com també la primera dona professora a la Universitat de París.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s