Entrevista amb Mingo Ramos, ONZE.NOU.CATORZE (1714)

makingof1714m
Mingo Ramos és el tècnic municipal responsable de la programació d’Arts Escèniques i coordinador del projecte  Onze.Nou.Catorce (1714), l’obra teatral que es presentarà durant els dies de Festa Major i que ha comptat amb la participació de la Companyia Zitzània i actors de diferents companyies de teatre novell de Sant Boi. Ens ha respòs aquest qüestionari, un altre punt de vista també per a fer una valoració d’aquest particular procés de treball:

1. Com va sorgir la proposta 11.9.14 i per què la vau escollir?
La companyia Zitzània té com un dels seus objectius realitzar dramatúrgies sobre la història de Catalunya. La idea de realitzar “ONZE. NOU.CATORZE (1714)”, sorgeix a partir de l’observació que en el panorama teatral català hi ha una mancança d’espectacles que ens expliquin fets de la nostra història o ens parlin de personatges de la nostra cultura. Catalunya té un dèficit bastant important en la divulgació de la seva història i dels personatges clau de la seva cultura. És cert que, darrerament, sobretot gràcies als mitjans televisius i radiofònics, i alguna que altra incursió en el món cinematogràfic, així com alguna novel·la, aquest dèficit cultural s’ha pal·liat; ara bé, en l’àmbit teatral (el nostre) es pot assegurar que aquest dèficit és general i constant. Començant pels autors i directors, i continuant per les polítiques dels teatres públics, se’ns fa palès la manca de voluntat per dur a terme una nova dramatúrgia de la nostra història i també –i això encara és més greu- una revisió continuada de la nostra tradició teatral

“ONZE. NOU. CATORZE (1714)” és el punt d’inici d’un projecte global que ja compta amb dues dramatúrgies i posades en escena realitzades:

TRIFULKES DE LA KATALANATRIBU, una obra de teatre per a nens i nenes (amb voluntat de circuit escolar) que explica la Història de Catalunya en la seva totalitat, des dels íbers fins al segle XXI, a partir d’uns conceptes contemporanis com són la immigració i la integració.
TRIFULKES, EL MUSICAL. El format musical de la primera, menys didàctic i més espectacular (amb voluntat de circuit familiar), amb menys escenes de text però amb 10 cançons originals editades en CD, coreografies i música en directe. Aquest és l’espectacle que es va poder veure a la Sala Gran del TNC del 23 de febrer al 18 de març de 2012.
ONZE. NOU.CATORZE (1714) que és la dramatúrgia que presentem en aquest projecte de producció d’una obra de teatre.

Pel Departament de Cultura de l’Ajuntament de Sant Boi suposa a més tenir l’oportunitat de fer un espectacle teatral incorporant membres dels grups de teatre amateur santboians, integrant-los en una producció professional, amb el tot el treball previ d’assaig que això implica.

També, ens suposava l’oportunitat de poder oferir una activitat cultural que s’integra perfectament en el programa d’actes del Tricentenari.

2. Com va anar la selecció i quin criteris vau utilitzar?
No hi havia alternatives, és una proposta única.

3. Quina és la funció de la companyia i la seva implicació en el projecte? La companyia Zitzània és la responsable de tota la creació: text, direcció, intèrprets, música, lletres, escenografia, vídeo, vestuari, il·luminació, etc. En tots els aspectes ha involucrat a persones molt destacades i conegudes del panorama teatral català: Víctor Alexandre, Pere Planella, Toni Xuclà, Joan Vilamala, Roger Cònsul, Feliu Formosa … fins i tot el conegut actor de Polseres Vermelles Marc Balaguer. En definitiva, un elenc de luxe.

El treball local l’ha dirigit el Josep Sabat (el Nano), conegut per la seva llarga tasca docent en teatre.

4. Quina és la teva impressió sobre els resultats de moment obtinguts? Les 28 persones, des de nens/es a persones molt grans, estan gaudint del procés de preparació de l’espectacle amb entusiasme i dedicació. Valoren molt l’oportunitat d’aprenentatge que suposa aquest projecte, el creixement personal per a cada un d’ells. S’acosta la data de presentació de l’espectacle i a l’ambient es respira una tensió constant … els nervis afloren, però alhora creix l’entusiasme i la il·lusió.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s