LAC: Entrevista a Joanjo Esteban

LAC14 article6

Joanjo Esteban  és tècnic municipal de Patrimoni i coordinador del projecte LAC, les jornades que aquests propers dies tindran lloc a diferents recintes patrimonials a ciutat. Ens ha respòs algunes qüestions que poden ajudar a entendre què és cou a cuina en aquest particular procés de treball:

 

1. Com va sorgir la proposta LAC, i a partir de quines experiències?

Després de deu anys de projectes i experiència acumulada amb el programa Hermes, hem arribat a la conclusió que els usuaris i usuàries han de tenir un rol proactiu en els projectes, és el que millor pot donar resposta a les seves necessitats de millora i creixement personal.

L’experiència a l’ Hermes de treball transversal, multidisciplinar, empoderant, d’educació emocional, hem arribat a la conclusió que, a més a més de fer programes específics per aquestes persones, cal que participin de la vida comunitària, si no estem afavorint l’exclusió.

Per això hem impulsat diferents propostes, com el LAC – Laboratori d’Art Comunitari i Torrents d’Art. On les persones usuàries de salut mental participen, amb diferents col·lectius i professionals, el conjunt de la ciutadania en propostes vinculades a l’art i al patrimoni.


2. Quina és la funció dels artistes i la seva implicació en el projecte?

El LAC té dues línies de treball amb els artistes: els artistes que treballen amb els col·lectius i els artistes que ho fan de manera individual.

Els artistes que treballen amb els col·lectius tenen la funció de fer un acompanyament en el procés creatiu, en l’àmbit tècnic però també es produeix una gran implicació personal, emocional, de manera bidireccional. És més que palpable que tant les persones del col·lectiu com l’artista aprenen i creixen amb aquest intercanvi. Tot i que és evident que un projecte d’uns dies, o unes accions puntuals, no arriben a aquests nivells d’implicació o de relacions més personals.

Els artistes que treballen individualment tenen la funció de posar en un context artístic més professional les propostes col·lectives, que no quedin excloses del món de l’art. Si no hi haguessin artistes, moltes persones no vindrien a la mostra. Els estigmes estan molt arrelats, i fins hi tot de manera inconscient.

La implicació amb el projecte varia segons l’artista o l’obra.

Ex: Hi ha artistes que venen i pengen el quadre el dia abans de les LAC, altres estan 15 dies o un mes produint al Museu, i estan més implicats, tant en la proposta com amb els col·lectius que també venen pel museu.

La setmana de muntatge, estem tots treballant junts i es produeix, el que diem “espais de normalitat” on ningú pregunta a ningú d’on ve ni com està… l’etiqueta ens la posem tots/es és de paper i posa LAC.

 

3.  Quina ha estat la resposta de les entitats participants?

La resposta ha estat molt positiva. Tot i que no hem fet cap text d’avaluació tècnic, tots els col·lectius volen continuar amb el projecte.

Valoren en gran mesura el fet de poder participar en una proposta comunitària, ja que lliga amb les seves polítiques de trencar amb els estigmes que pateixen alguns dels col·lectius amb els quals treballem.

També es valora molt positivament la interacció entre l’artista i els usuaris/es.


4. Quina és la teva impressió sobre els resultats de moment obtinguts?

Els resultats em semblen molt positius!! Les propostes comunitàries han assolit un gran nivell tècnic i estètic, quan el que valorem més – en aquest cas – és el procés personal i del grup. Penso que els processos creatius i emocionals que hem provocat des del LAC estan facilitant a moltes persones a continuar el seu recorregut vital, amb altres capacitats o maneres de veure i entendre el món.

Però en les accions més curtes o puntuals, si només hem aconseguit passar una bona estona, divertida sense més… també ens sembla positiu!

El fet de promoure aquests “espais de normalitat”, on tots els col·lectius són representats, de treball procomú, de cocreació, penso que poden ajudar enormement a promoure una ciutadania més feliç i cohesionada.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s