Exposició sobre l’Holocaust i el camp de Mauthausen

mauthausen
Aquest any es conmemoren els 70 anys de l’alliberament dels camps d’extermini més destacats, Auschwitz i Mauthausen, camps de l’horror i treballs forçats amb més de dos milions de persones exterminades.

Amical Mauthausen, l’organització que vetlla per no oblidar, ha organitzat una exposició itinerant que es presenta a la Biblioteca Jordi Rubió el títol de la qual és ‘Imatges i Memòria de Mauthausen’, un recull en imatges del camp, els presoners, les humiliacions, les SS i els dirigents nazis, l’alliberament i l’organització dels expresoners després de la barbàrie, un gran desplegament fotogràfic on es documenta la realitat d’aquest camp de concentració per tal de mantenir viva la memòria dels milers de deportats als camps del Tercer Reich. L’exposició ha estat possible gràcies a la iniciativa del Ministeri de l’Interior austríac, l’Amicale de Mauthausen francesa i l’Amical de Mauthausen espanyola.

Mauthausen es va fer famós per la seva cantera i els 186 esglaons que hi conduïen, els deportats morien pel treball esgotador, les tortures i humiliacions, els afusellaments i el gas a les cambres. Un deportat treballava més de 12 hores diàries, esmorzaven pa, margarina i cafè i enfilaven a treballar acompanyats del so d’una orquestra. Mauthausen també va ser conegut amb el nom de ‘camp dels espanyols’ perquè malauradament molts presoners republicans van ajudar a construir amb el cost de la seva vida aquest lloc d’extermini.

equipo-futbol-espanoles-mauthausen-1423557264818
Equip de futbol de soldats republicans a Mauthausen

Al voltant d’aquesta efemèride i aquesta exposició, s’han organitzat activitats paral.leles com la xerrada ‘Els republicans als camps nazis. 70è aniversari de l’alliberament’ a càrrec de Juan M. Calvo Gascón, historiador i membre de la Junta de l’Amical de Mauthausen, la tertúlia literària ‘Un cel de plom’, de Carme Martí, una història de solidaritat, coratge i supervivència explicada per Neus Català amb la presència de la seva autora, a ‘El cafè dels Filòsofs’ es parlarà de ‘La dona a la Xoà’ i una exposició bibliogràfica de la Biblioteca relacionada amb aquesta temàtica.
El més important, no oblidar i no repetir.

Més informació aquí

Trackbacks

  1. […] motiu de la finalització de la estada de la exposició Imatges i memòria de Mauthaussen El Café dels Filòsofs es vol […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s