Entrevista amb Lluís Torrens, CENTRE D’ART CAN CASTELLS

Lluis Torrens

Lluís Torrens és creador, gestor del Fons Biel Torrens (una part del qual acull actualment el Centre d’Art) i programador de Can Castells aquest 2015.

Ens ha respós algunes qüestions que ens ajudaran a conèixer millor la seva feina al Centre d’Art i aspectes relacionats amb les últimes propostes artístiques que ens ofereix Can Castells:

 

– Ets el propietari del Fons Biel Torrens i hi ha part de les obres allotjades al Centre: Ens podries fer cinc cèntims de les obres que hi tens allotjades i quins són els teus criteris per alimentar aquesta col.lecció?

Sense pretendre reconstituir la història de l’art recent o els moviments que l’estructuren, la Col·lecció Biel Torrens ha anat adquirint obres que, independentment del seu autor, li interessen pels avanços artístics que representen, perquè van a la trobada dels seus interessos o perquè constitueixen un reflex conceptual o metafòric del món en què vivim. No obstant això, la col·lecció no es concep com un conjunt tancat i definitiu. Al contrari, es troba en constant creixement per respondre a aquest desig d’acompanyar les transformacions i els desenvolupaments passats, actuals i futurs de l’art. La nostra idea d’adquirir obra mai no ha estat la de crear un discurs tancat sobre l’art del seu moment vital, sinó que ho veiem com un procés definit en termes de relacions entre formes, idees, espais i intencions diversos que generen tensió, emoció i reflexió. Sabem que una col·lecció d’art és una incessant escriptura, lectura i relectura d’una història plena de camins experimentals, d’intents i encerts, de propostes diverses tant en els seus llenguatges com en els seus continguts, a partir d’una visió molt particular.

– Per què vas escollir Sant Boi per part del fons i quina connexió hi ha amb la seu de Cornellà si hi ha cap?

Art Públic, institució fundada el 1997 a Barcelona, concretament al Poblenou, és l’encarregada de gestionar la col·lecció. És una entitat que al llarg dels seus 18 anys, s’ ha anat arrelant a diferents ciutats tant en l’àmbit nacional Barcelona, Cornellà de Llobregat, Tarragona, Palma de Mallorca, Sant Boi de Llobregat, com a escala internacional Berlín, Munic, Londres, Beijing. Actualment estem treballant a Sant Boi de Llobregat en dos projectes: Art Class i la programació de la Sala d’exposicions de Can Castells 2015.

– Quin és el teu paper ara al Centre d’Art? I les teves dues propostes expositives com a comissari, ‘Guinovart’ i ‘Cos Impropi’ com van sorgir, a partir de quin discurs vas estructurar-les, donar-les forma i escollir les obres més adeqüades? Què destacaries de l’exposició ‘Cos Impropi’ i què creus que no pot perdre’s l’espectador i per què?

El meu paper al centre d’art és el de programador de continguts per l’any 2015. He programat i comissariat dues exposicions d’enguany: Innocència i Llibertat (Guinovart) i Cos Impropi (Política del cos), són dues exposicions que juntament amb Split Infinites tracten de la refundació del concepte de centre d’art motivada per dues raons: una posició política radical d’esquerres (volem desenvolupar un programa amb voluntat i consciència política) i l’experiència de la perifèria, imprescindible pel pensament contemporani actual. De l’exposició Cos Impropi, destacaria la capacitat que té l’exposició d’analitzar com s’ha anat transformant al llarg de la història la relació entre cos, poder i veritat.

– Fa un temps que gestiones ArtClass i algun projecte suelto com el mural de Guinovart amb escoles i col.lectius de la ciutat: Què t’aporta això com a persona, col.leccionista o creador? Creus que al creador li cal aquest contacte amb el seu públic i per què?

Art Class va començar com a projecte d’introducció de l’art contemporani al currículum escolar. Després de quatre anys, aquest projecte ha anat evolucionant cap a la participació activa de la comunitat educativa on es desenvolupa el projecte. És un projecte que treballa amb diferents departaments: Educació, Cultura, Medi Ambient, Serveis Socials i que ha tingut la seva visibilitat al Centre d’art Can Castells, amb exposicions dels alumnes d’infantil, primària i secundària i també a la Puríssima, dissenyant el cartell de l’edició de l’any 2013 o el disseny de la Carpa Fresca de l’última edició amb diferents col·lectius de la ciutat.

Personalment, els dos projectes són molt enriquidors, el que porto al centre d’art em serveix per poder posar en comú moltes idees i preguntes sobre la contemporaneïtat i Art Class em permet explorar i experimentar amb la socialització dels coneixements, per poder transmetre altres formes d’educar. I com a creador necessito del públic per entendre la meva obra.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s