Primitiva, la història d’una dona romana a Sant Boi als Ludi Rubricati MMXV

cartell LudiRubricati15

LVDI RVBRICATI MMXV, 13 I 14 DE JUNY DE 2015

Una edició més arriben els Ludi Rubricati a Sant Boi, dues jornades dedicades a la recreació històrica i a la recuperació del passat romà de la ciutat, una cita que permet viure de primera persona els espais romans originals com les Termes romanes per exemple, acompanyats de personatges que podrien haver estat en aquells moments, des de soldats imperials, legions baiximperials, personal civil, patricis, plebeis, esclaus i dones de tots els estatus, la figura clau d’aquesta edició que ret homenatge a la figura de la dona romana i en especial a la troballa del primer nom de dona santboiana, la Primitiva.

Els Ludi comptaran amb un munt de propostes pedagògiques i activitats de lleure i que omplian els jardins de Can Torrents, Can Barraquer i les Termes romanes. Els visitants podran gaudir de l’activitat d’un campament militar baiximperial així com un altre de legionaris altimperials, amb uniformes, armes i tàctiques que hauran transformat al llarg dels segles i que fàcilment es podrà veure en els seus vestits de combat. I tot gràcies als grups de recreació històrica Evocati i Propugnatores Barcinonenses, que es dediquen durant l’any a investigar i evocar allò que va ser el quotidià de moltes persones que vivien de l’exèrcit. També podrem assistir i veure com eren unes noces i un divorci que interpretaran el grup Evocati  amb Gal·la Placidia, Egeria i altres dones baix imperials que seran representades pel grup  Propugnatores.

Els tallers també aniran relacionats amb aspectes de la vida de les dones i el seu paper social:

Fibulae. Els participants aprendran a fer fíbules, les agulles que servien per a enganxar la roba del vestit masculí i femení, i usaran el ferro de les mines de Sant Boi. També hi haurà tallers per saber fer corones i miralls, o l’Ornatrix, l’espai que ensenyarà com pentinar o sobre les muses, amb titelles i dansa.  El taller Litterae serà un taller d’escriptura, i segueix el costum d’escriure cartes a la familia i amics, gestos confirmats per unes tablilles al canopament romà de Vindolanda que es va apropar a petites històries quotidianes de dones. O sabrem fer pa azim, el pa de Venus, el Veneris panis, una de les ofrenes dedicades a aquesta deessa de l’amor, o el funciona d’un oracle com el del Solstitia, Fors Fortuna, lligat amb la divinitat femenina de la Fortuna.

I per acabar recordar que aquest any hi haurà un museu convidat, el Museu de Guissona que és dinamitzador de la ciutat romana i jaciment d’Iesso a La Segarra, Lleida.

LVDI RVBRICATI MMXV, 13 i 14 DE JUNY DE 2015
Museu de Sant Boi
Dissabte 13 : tarda de les 17 a les 21 hores
Diumenge 14: mati de les 10 a les 14 hores

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s