La literatura en el s. XXI

El plaer dels llibres, llegir històries, escenes properes o que ens són alienes, móns imaginats, mons imaginaris, l’onirisme, la cruesa, les emocions, les aventures, les històries d’amor, els drames, l’humor, els riures, l’absurditat, el no res, el tot… Més llibres per favor!!! 😉

Des dels pergamins, els manuscrits, la impremta de Gutenberg o l’edició contemporània amb el tiratge massiu de llibres, el món dels llibres i el món editorial ha canviat molt, dels dels primers privilegiats lectors fins a la democratització de la lectura i l’alfabetització, la distribució i els serveis existents al voltant dels llibres han fet un pas de gegant!

Tal i com ens comentava també en Sergi Rendón de la llibreria Les Hores responent a preguntes nostres, els nous negocis editorials i els serveis es mouen entre el terreny de la innovació, l’experimentació i els resultats sobre els consumidors culturals. Ara, entrem a explicar algunes d’aquestes propostes dels últims anys en el sector dels llibres:

LlibresXXI1

Les editorials independents.
Es parla de noves editorials petites, amb pocs recursos, circuits acotats que s’especialitzen en betes determinades del mercat o fora d’ell, alguns editen finalistes de premis literaris estrangers i poc coneguts, altres promouen nous autors, altres s’especialitzen en determinats gèneres i d’altres en determinades ideologies; un exemple Impedimenta, Raig Verd, Edicions del Periscopi, Males Herbes… una oportunitat per a llegir ‘altres’ propostes literàries i fer militància per la literatura més cuidada.

A casa nostra també tenim una editorial local, una iniciativa gestionada per Nati Comas amb Espiral Literària, que edita petits tiratges de peces i relats de diferents autors.

LlibresXXI2

Els serveis a la carta.
La lectura ja no es fa sols en paper, les noves tecnologies s’han anat especialitzant també en suports que permeten una lectura còmoda, en pantalles d’impacte lumínic mínim (Kindle…). I també en serveis. Els serveis personalitzats, a la carta, on pots comprar aquests formats (com el gegant Google Books) o llegir grans fragments i després llegir amb una tarifa si t’interessa, una manera interessant de promoure noves propostes (els 24symbols), o per últim, espais que et permeten connexions i lectures gratuïtes, com el què ofereix Biblioteques amb el Ministerio de Cultura amb la proposta E-biblio on es poden consultar els títols més interessants (la part de clàssics és estupenda), agafar-los de prèstec, descarregar-te’ls i llegir-los a l’ordinador, lectors tablets o telèfons mòbils.

Hi ha també alternatives molt interessants, com la sorgida arran del moviment 15m, llibres de lliure descàrrega, d’interés públic i a l’abast de tothom com és la biblioteca oberta i col.laborativa Bookcamping  especialitzada sobretot en llibres de caire ideològic.

LlibresXXI3

Biblioteques del s. XXI.
Un altre dels espais imprescindibles, les nostres estimades Biblioteques, oasi de tranquil.litat, plaer i coneixement. Doncs també estan realitzant canvis: a alguns països nòrdics, plantegen els seus models urbanístics a partir d’espais radials i el centre són escoles, o biblioteques! A nova Zelanda recuperen el plaer de la lectura amb els clubs de lectura lenta, en format llibre i en companyia. O la primera biblioteca pública presencial completament digital, és a dir, la Bibliotech, la primera biblioteca digital d’aquest tipus en l’espai es pot accedir a llibres electrònics, audiollibres, música i bases de dades, lectors electrònics, classes d’informàtica, programes per a nens i adults a més d’espais d’estudi i serveis accessoris, tot digital.

Ja veieu, tot un món el dels llibres, la lectura, la tradició i la digitalització per a descobrir (o redescobrir), un sector en constant moviment! I sobretot, molt important, llegiu, llegiu, llegir et permet estar informat, obre horitzonts, ments i alimenta el teu espert crític…. Bona lectura i feliç Sant Jordi!! 😉

 

 

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari