Entrevista amb CYSKO MUÑOZ, poeta

 Cysko Muñoz

Cysko Muñoz és poeta i actor i col.labora en projectes multidisciplinars tan diferents com “La Maldita Música y la Puta Poesía”, grup músic poètic, o amb la fotògrafa Ana Lagos explorant la unió de la imatge i la poesía en un projecte anomenat “Versos de Pizarra”. Un dels espais on més activitats hi realitza és el bar La Masia de La Rambla. Ens ha respós algunes qüestions que ens ajudaran a conèixer els seus projectes:


Participes intensament a la vida cultural santboiana del baix poble, des de La Masia i altres iniciatives que organitzes:

– D’on et ve la teva inclinació per espectacles relacionats amb la paraula, la poesia i la literatura?

Aquesta pregunta no té una única resposta. Et podria contestar varies coses diferents i totes serien certes: Escric des de que tinc memòria i això evidentment és una raó primigènia. Escric per ser entès, el que explica també moltes coses de perquè faig el que faig. Però també estimo el teatre i durant un temps en vaig fer. I també et podria contestar que jo no sé estimar-me les coses a mitges, o que em considero un activista, i que tinc aquest tipus de relació amb la paraula i amb les persones: vull que s’emocionin com jo. L’art o la literatura es poden gaudir des de diferents vessants més actives o més passives, com una experiència íntima o orientada a ser percebuda pels demés. Si organitzo esdeveniments d’aquest tipus no és perquè em consideri un promotor cultural, no pretenc ser-ho, jo treballo gestionant projectes de salut mental comunitària i m’encanta la meva feina. Crec que la millor resposta, i l’única que és certa per si mateixa, és que ho faig perquè gaudeixo fent-ho.

– Per què et vas decidir enredar-te amb Perifèric Poetry? Com va sorgir la idea de promoure tipus d’activitat de caire competitiu com el Slam Poetry?

Jo vaig començar a organitzar esdeveniments de poesia oral a Sant Boi arran de participar en esdeveniments similars a Barcelona. Va arribar un moment que estava molt cansat d’haver d’anar a Barcelona cada setmana per veure recitals i alhora em feia rabia que al meu poble no hi hagués massa oferta cultural. Després d’uns anys de córrer pels escenaris  em vaig començar a cansar i cada vegada m’atreia més la idea de gaudir de l’oralitat des d’un altre lloc, i a un altre lloc, al meu poble. Després vaig tenir la grandíssima sort de tenir una colla d’amics que de seguida s’hi van apuntar: la Marta Guijarro fent el disseny gràfic, l’Anna Lagos i l’Antonio Benítez amb la fotografia dels esdeveniments, la Judit Fernández amb el vídeo i la producció i per descomptat els nostres DJ animadors de ‘saraos’, DJ Vader i Yoda DJ. Evidentment el paper de La Masia com local col·laborador ha estat fonamental. Treballen molt bé i gràcies a ells han passat pel Perifèric les millors figures del Poetry Slam de tota la península. Com dius, ara mateix a La Masia organitzem dos tipus d’esdeveniments relacionats amb la poesia oral: micros oberts amb poeta convidat (Perifèric Poetry) i una competició regular de Poetry Slam que compartim amb el Prat (Llobregat Slam Poetry).

– Per què aquest format, més inclinat a la velocitat i a la competició? Explica’ns una mica el funcionament d’aquesta activitat, i de la nova iniciativa ‘Lletres en Lluita’ en col·laboració amb l’Espai Weller?

Després d’una consulta ràpida a la wikipedia et podria dir que en els Jocs Pítics, uns 600 anys abans del naixement de Crist, ja hi havia un dia dedicat a les competicions de música i els concursos de poesia oral. Però en realitat no cal anar tan lluny,  avui dia els concursos literaris són una de les màximes expressions dins de la poesia. La competició, el joc en el nostre cas, ja que en el món de l’Slam els premis econòmics no existeixen com a tals, ha format sempre part de la nostra cultura com un reclam pel gran públic. Es tracta simplement de fer la literatura més accessible, de treure-li les teranyines i ensenyar al jovent i al públic en general que la paraula té valor com a eina de creació, que pot ser divertida.

El cas del Lletres en Lluita és diferent perquè es tracta d’un concurs de literatura improvisada. La base és per tant diferent ja no es tracta de presentar de forma oral el poema sinó d’escriure en un  ordinador un relat en quatre minuts amb els paràmetres que proporcioni l’organització. Mentrestant el públic es podrà prendre alguna cosa tranquil·lament mentre veu en directe, a través d’un projector, com els escriptors van superant les proves. La creativitat, l’agilitat mental, l’ingeni, l’ofici… seran factors fonamentals per esdevenir el guanyador el pròxim 11 de juny a Cal Ninyo.

– Teniu pensats nous projectes en xarxa entre els dinamitzadors de la vostra zona (bars del baix poble)? Quins i per què treballar en xarxa?

Com et deia nosaltres som un col·lectiu, si bé es cert que La Masia i la gent que allà hi treballa tenen un paper fonamental en la nostra activitat també hem col·laborat amb l’Ajuntament, amb les Biblioteques de Sant Boi i ara amb l’Espai Weller. Tot i que aquesta iniciativa del Lletres en Lluita la porto a terme de forma més individual amb el Toni, a mi m’agrada seguir dient que s’organitza des del Col·lectiu, i en certa forma així és, ja que jo mateix en soc part. En relació a això de treballar en xarxa és una cosa en la que hi crec absolutament i per la que sempre m’hi trobaran però és important que tots els agents es sentin valorats de la mateixa forma i que els interessos de tots siguin respectats. Si les iniciatives són engrescadores i l’Ajuntament dóna suport, posa recursos i genera oportunitats per tirar endavant aquesta xarxa crec que podem estar a les portes d’un moment dolç per la cultura popular i de base a Sant Boi.

Proposa’ns 2 iniciatives innovadores relacionades amb la paraula, la lectura i la literatura que s’estiguin realitzant en qualsevol punt del món i que creguis són interessants de conèixer.

Doncs en primer lloc crec que un projecte interessant de conèixer és el que porta a terme Proyecto Slam a les escoles de secundaria de Jaén. Des de fa 6 anys, aquesta associació imparteix tallers de poesia oral al llarg del curs acadèmic a més de 1000 nens i nenes. Tot els aprenentatges fets durant el curs es posen en joc en una final en un gran teatre de la ciutat. Lògicament aquests tallers no substitueixen les classes de literatura, simplement estan orientats a oferir als estudiants una altre forma de viure-la. L’any 2015, a la Final de Poetry Slam Espanya, la representant de Jaén era una noia que fa 6 anys va fer les seves primeres passes a la poesia oral amb aquesta experiència (aquí podeu mirar si voleu un breu reportatge de 2 minuts).

També crec que paga la pena conèixer la tasca que està fent a Barcelona entitats com Cor de carxofa en la recuperació de la glossa, un gènere poètic i musical que consisteix en improvisar versos sobre una melodia. Interessantíssim també a nivell pedagògic.

– Què creus que falta a Sant Boi quant a Cultura? Què creus que podrien fer els agents privats i/o/ entitats com la vostra?

­Crec que falta arribar a més públic. Encara falta fer molta pedagogia sobre el valor que té fer i  consumir cultura de proximitat. No som conscients de com això treballa a favor de la cohesió. També crec que cal un major esforç en aquest sentit per part de l’Ajuntament. Darrerament es noten canvis però no es pot quedar en la intenció. S’han d’articular millor els llaços amb els col·lectius, entitats i locals privats, articulant millor l’oferta i generant oportunitats. També amb l’Ateneu i la Festa Major Alternativa, crec que després de 13 anys estem davant d’un projecte més que consolidat a la nostra vila.

Moltes gràcies, Cysko, per les teves observacions!

Hi ha un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s