Ludi Rubricati’16: La vida quotidiana dels exèrcits romans en temps de pau

Museu_Ludi16b

Què hi ha de cita ineludible el mes de juny a Sant Boi, que ens transporta en el temps i ens fa aprendre i divertir-nos alhora?
Doncs sí, la festa romana, els Ludi Rubricati, un viatge de cap de setmana pel patrimoni romà de la ciutat, una bona oportunitat per a descobrir i reviure les maneres romanes, amb activitats i tallers per a tota la família, i en espais originals i ben emblemàtics!

En aquesta edició el fil conductor serà “La vida quotidiana dels exèrcits romans en temps de pau”, on es reviurà la vida quotidiana dels exèrcits romans en temps de pau assolint aquesta atmosfera amb múltiples tallers que s’adrecen a tots els públics i amb una especial dedicatòria als nens.

Museu_Ludi16

Els tallers que hi podreu trobar van des dels menjars amb Cvlina, sobre cuines i receptes de pà i sal o els Cibvs Castrensis, el menjar bàsic d’un campament, sobre l’aprenentatge del llatí vulgar entre els nens (sí, nens i dones als campaments romans, families senceres!), de petites joies com la xarxa daurada peça indispensable a la nit de noces, atributs eminentment femenins,  o un taller de Militvm Vestimenta, els vestits dels soldats: als campaments de la república romana hi havia artesans dedicats a la manufactura de productes necessaris per a la vida castrense, com els teixidors de roba, que ens ensenyaran diferents tècniques, o de teatre, com In Scaena, coneixent diferents aspectes de la comèdia romana, amb els atelanes, mims i pantomimes, gèneres típicament romans, atrevits i obscens. O les tauletes de maledicció, les Tabellae Defixionvm, les malediccions eren habituals entre els romans i molts demanaven als déus que danyessin els altres com a venjança… A Ca la Teresa de l’Oli es va trobar una gerra del s. II que en deia una, una raresa en les inscripcions romanes, ja que només s’han trobat 2, a Pompeia i al sud de França, o sobre les Groma, l’aparell del topògraf romà, una professió imprescindible per a la construcció de vies o el cadastre, dues de les tasques dels soldats en temps de pau, o els Ludi Romanorvm, els jocs i entreteniments que practicaven els romans… Aquests tallers i molts més, junt amb escenificacions de moments habituals a la vida dels campaments us hi esperen… I en aquesta ocasió tampoc hi faltarà un museu convidat, aquest cop el Museu de Tona, custodi i dinamitzador del jaciment del Camp de les Lloses, un nucli de poblament de caràcter militar les restes del qual es situen en aquesta comarca de l’Osona.

Museu_Ludi16a

Ja ho sabeu, els Ludi Rubricati us faran gaudir de valent i us faran conèixer la zona museística de Sant Boi amb el Museu o els jardins de Can Torrents, respirar antiguitat a les magnífiques termes romanes – les termes privades millor conservades de Catalunya – aprendre moltes coses i veure recreacions històriques en directe sota la filosofia d’un apropament integral al patrimoni del passat romà (i gràcies a formats grups de recreació històrica com els Evocati, KuanUm!, Armillum i Propugnatores)… En voleu més?

Més informació al web del Museu
Nota de premsa aquí

Ludi Rubricati MMXVI
11 i 12 juny 2016
dissabte (17 h a 21 h.)
diumenge (10 h a 14 h.)

Trackbacks

  1. […] any més Sant Boi fa un salt en el temps amb el Ludi Rubricati, un viatge de cap de setmana pel patrimoni romà de la ciutat, una bona oportunitat per a descobrir […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s