‘El poder de la seducció’ segons Josep Maria Cadena.

Fa tot just uns dies, s’inaugurava a LaSaleta del Centre d’art Can Castells,  la mostra ‘4×4, El Poder de la Seducció’ una exposició col.lectiva a 8 mans d’un grup de creadors (4 de catalans del Mediterrani i 4 d’italians, de l’Adriàtic), que des de fa anys teixeixen llaços artístics més enllà de la distància i el mar.

La inauguració va comptar amb la presència dels artistes catalans, públic de diferents perfils, els organitzadors de LaSaleta i el Centre d’Art, així com de diferents i reconeguts crítics d’art com Ramon Casalé o Josep Maria Cadena. A continuació, us passem l’escrit que amb motiu d’aquesta trobada va realitzar en Josep M. Cadena, periodista i crític de llarga trajectòria i sòlid criteri:

4x4expo

Italians i catalans agermanats per l’art.

La cordial relació, establerta des de fa divuit anys, entre uns artistes italians de la vessant de l’Adriàtic i uns altres de catalans pertanyents a la Mediterrània, ha propiciat diverses exposicions, així com viatges d’amistat. Cadascun d’aquests creatius segueix una estètica pròpia i avança pels camins que més l’inquieten, pel que llurs obres són plenament personals i gens coincidents, amb la virtut afegida que, mostrades col·lectivament, ofereixen una magnífica panoràmica d’uns autors molt representatius de l’actual plàstica a Itàlia i Catalunya.

Actualment, el grup artístic mostra els seus treballs a l’espai d’art La Saleta de Sant Boi de Llobregat, sota el títol 4 x 4. En quant a la participació italiana hi ha Vittorio Amadio, Marisa Marconi, Clodoveo Masciarelli i Silvio Craia. I pel que fa als catalans, trobem Ferran Soriano, Joaquim Pujol Grau, Josefa Hernández i Albert Casals. Tots vuit tenen trajectòries molt notables, i entre les seves coincidències expositives a Catalunya figura, per exemple, la de tots ells –a excepció de Josefa Hernández, perquè no hi hagué l’oportunitat– a l’interessant Fira d’Art de Salàs de Pallars que funcionà entre els anys 1990 i 2011. A la vegada, les escultures d’alguns d’ells conviuen a les instal·lacions que envolten el camp del F.C. Barcelona.

Per la part adriàtica, la del mar profundament verd, sòlid dins de la seva fluïdesa, tenim l’àmpliament internacional pintor Vittorio Amadio, enèrgic servidor de la llum, que amb el color troba la força de l’esperit. Marisa Marconi fa transparents les formes bàsiques que hi ha sota les realitats tangibles, tot apropant-nos lúcidament a les intimitats de l’home i la dona. Clodoveo Masciarelli connecta amb l’Univers com a gran practicant de l’astronomia que és i investiga els móns transcendents. I Silvio Craia es submergeix en el subconscient, allí on tot bull a l’espera de la força alliberadora del pensament.

Per part catalana, Ferran Soriano, escultor amb gran sentit poètic de la realitat vibràtil de la llum, ens fa veure noves dimensions. Joaquim Pujol Grau, estimulador del talent propi i del talent dels altres, entén tota acció creativa com un mirall del temps que passa i que l’art permet fixar en les seves essències. Josefa Hernández, matèricament sensible, crea espais en l’aire que passa i en el color que es mou com aigua d’un estany serè. I Albert Casals, gran amant dels blaus mediterranis, sempre troba formes per a dir que en la permanent lluita entre el Bé i el Mal la victòria no es troba en prendre partit per la bondat sinó en ésser autènticament bo.

Josep M. Cadena
periodista, historiador i critic d’art

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s