LAC’16: Pot l’art transformar-nos? (II)

Més informació altres instal.lacions AQUI

Pot l’art (el procés creatiu) transformar les persones?

L’art és una poderosa palanca de transformació personal i social, això no hi ha cap dubte. L’art ha format part de l’ésser humà des de sempre, acompanyant-lo en el seu propi procés evolutiu. L’art és una poderosa eina cultural i simbòlica present en totes les èpoques i civilitzacions.

A partir d’aquí, s’hi han presentat vuit propostes coproduïdes entre diferents artistes i més de dues-centes persones. Aquestes propostes parlen d’allò que preocupa, o ens afecta com a persones o com a col.lectius: la crisi dels refugiats, la realitat de les famílies,  el fet de compartir,  les dificultats de trobar una feina, els sentiments … Darrere d’aquestes propostes hi ha persones, moltes de les quals mai havien pensat que podrien treballar amb un artista, crear i produïr una peça per a un centre d’art, com persones aturades, nens de Primària, persones grans, mares i pares, persones que viuen en un hospital, o una presó, adolescents… L’art transforma!

Una altra novetat a destacar és la visita d’escoles i uns tallers que inclou una proposta didàctica i un recorregut per totes les instal.lacions. La importància dels processos, amb el concepte, la producció i el muntatge entre l’artista i els col.lectius de cadascuna d’aquestes instal.lacions, és el que fa del Laboratori d’Art Comunitari una proposta única.

Tota aquesta tasca ha estat possible gràcies a la col.laboració de totes aquestes entitats que veureu participant a cada instal.lació, el Centre d’Art amb els Departaments de Cultura i d’Igualtat, Oportunitats i Ocupació municipals. La novetat també d’aquest any serà la seva ubicació, un entorn únic, el Centre d’Art Can Castells i els seus Jardins i la durada de l’exposició de les instal.lacions, des de la seva inauguració, el 15 de setembre, i fins el novembre. Així que us ho recordarem, si voleu veure què és això de l’art comunitari i com s’interactua, anéu-hi a veure aquest racó ple d’art fet amb amor!

Inauguració al Centre d’Art Can Castells el 15 de setembre a les 17h. amb una performance de l’artista Valentino Fiocco, realitzant una intervenció col.laborativa.
Es poden visitar les instal.lacions fins el novembre.

Diego Mallo

Proposta 4. “Artistes del carrer – Benito Menni”

Entre els mesos de juny i juliol i al llarg de cinc sessions, es va fer un treball d’expressió plàstica al Museu Can Castells amb un grup de pacients del Benito Menni. Atesa la importància del propi ritme i el procés creatiu, es pretenia incorporar al seu dia a dia una rutina d’atenció, expressió, creació i relació. De relació amb l’entorn, amb ells mateixos i amb els altres. A través del treball personal i grupal, es tractarà de connectar amb l’impuls, el present, la memòria i la identitat de cadascun. Uns treballs resultants que van destacar el procés per sobre de tot.

Coordinació i direcció artística: Diego Mallo
Col·lectius participants: Artistes del carrer – Benito Menni.

Javi Salas

Proposta 5.  “Selfies”

Projecte fotogràfic en el marc de LAC16: L’objectiu d’aquest taller ha estat crear un espai de coneixement sobre la imatge actual mitjançant la teoria i la pràctica. Durant les diferents trobades hi va haver diàlegs entre les idees de l’artista i les necessitats i suggeriments del col·lectiu, fomentant així una actitud pedagògica i crítica respecte als usos actuals de la imatge i la seva relació amb la realitat social. El resultat serà una mostra d’autoretrats que van treballar en les sessions mitjançant la tècnica de cianotipia (imoressió de fotografies que dóna una impressió en color cian blu), combinades amb els textos dels mateixos alumnes basant-nos en l’assaig escrit per Albert Camus “L’home rebel”.

Coordinació i direcció artística: Javier Salas
Col·lectius participants: Alumnes del PSI de Sant Boi.

Coboi

Proposta 6.  “Coboi”

Aquesta obra neix de la iniciativa de l’equip Vives Emplea Sant Boi, que inicia el seu camí junts a principis del mes de Febrer i que finalitza el seu recorregut en una Exposició de Cv, realitzada el mes de Juliol d’aquest any. Durant aquest temps van treballar en equip amb l’objectiu de crèixer com a professionals i com a persones.
Amb esforç i motivació, s’han superat i el resultat és aquesta Obra on volen mostrar la seva creativitat, passió i talent: representa l’Ave Fènix, símbol de renaixement i reinvenció personal, ja que, com ells van fer, va ser necessari superar certs moments difícils i saber utilitzar-los per créixer i fer un gir a les seves vides.

Coordinació i direcció artística: Helena Roche.
Col·lectius participants: TalentMix.

FSuñol
Imatge de Diàlegs de la Mirada.

Proposta 7.  “Correspondències”

Aquesta proposta va nèixer a la Fundació Suñol de Barcelona, i buscava acostar les obres de l’exposició “Diàlegs de la mirada” des d’una perspectiva pràctica i vivencial. Les propostes que podreu veure es basen en una peça de l’artista Ramón Guillem Balmes, on els diferents participants presenten diferents suports ortopèdics que busquen millorar-nos com a persones.

Coordinació i direcció artística: Fundació Suñol – Toni Magnet i Montse Toribio
Col·lectius participants: Alumnes d’art Casal Cooperativa, Parc Sanitari de Sant Joan de Deu.

AssLapiz-Simone
Proposta 8.  “Lápiz”

Enguany es compte amb la col·laboració de la Galeria Lápiz de Barcelona, que ens presenta un treball comunitari realitzat amb dones presoneres.

¿Qué tienen en común Marco Polo, el Marqués de Sade y Oscar Wilde? Todos se dedicaron a la literatura mientras estaban presos. A la imaginación y a la personalidad ¡no se les puede poner rejas! Así que grandes hombres, como Martin Luther King, Fidel Castro, Gandhi o Cervantes aprovecharon el tiempo en la cárcel para dar rienda suelta a su imaginación, escribiendo. Sus obras tuvieron gran influencia, de un modo u otro, en la Historia de la Humanidad.

Las imágenes expuestas en LáPIZ son interpretaciones personales que las internas del taller de fotografía del CP Dones de Barcelona hicieron de gente famosa en la historia que, por un motivo u otro, han pasado una temporada en la prisión. Esta serie fue realizada en 2014, para participar en el concurso anual entre las cárceles de Cataluña, en ocasión de la fiesta de San Jordi. La dirección del Centro Penitenciario de Dones censuró varias imágenes alegando, en un primer momento, la prohibición de temas religiosos (San Pablo) y políticos (Fidel Castro y Hitler), para al fin declarar que “nada [en las imágenes] tiene que ver con lo real”. ¡Que la ironía se quede fuera de la cárcel!

Coordinació i direcció artística: Simone Pallumbo.
Col·lectius participants: Dones dels tallers de costura, pintura i fotografiá del CPD de Wad Ras.

 

Hi ha un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s