Us recordeu de el Laboratori d’Art Comunitari LAC? Doncs aquest any torna a estar amb nosaltres! Pels despistats, el LAC és un programa que funciona fa vora de 3 anys a la ciutat, que treballa per establir sinèrgies entre les diferents realitats relacionades amb les arts i el patrimoni i els diferents col·lectius relacionats amb la realitat de la salut mental al territori, una proposta creativa que permet establir nous llenguatges, noves maneres de relacionar-se i d’enriquir-se d’una manera personal, comunitària i social. El LAC ha estat sempre associat amb alguna temàtica que tant l’artista com els col.lectius anaven treballant al llarg de l’any per mitjà de tallers i diferents trobades. Aquest any però, la temàtica s’ha ampliat suficientment com per a donar cabuda a mil i una intrepretacions. El fil conductor d’aquest any és la pregunta:

Pot l’art (el procés creatiu) transformar les persones?
L’art és una poderosa palanca de transformació personal i social, això no hi ha cap dubte. L’art ha format part de l’ésser humà des de sempre, acompanyant-lo en el seu propi procés evolutiu. L’art és una poderosa eina cultural i simbòlica present en totes les èpoques i civilitzacions.
A partir d’aquí, s’hi han presentat vuit propostes coproduïdes entre diferents artistes i més de dues-centes persones. Aquestes propostes parlen d’allò que preocupa, o ens afecta com a persones o com a col.lectius: la crisi dels refugiats, la realitat de les famílies, el fet de compartir, les dificultats de trobar una feina, els sentiments … Darrere d’aquestes propostes hi ha persones, moltes de les quals mai havien pensat que podrien treballar amb un artista, crear i produïr una peça per a un centre d’art, com persones aturades, nens de Primària, persones grans, mares i pares, persones que viuen en un hospital, o una presó, adolescents… L’art transforma!
Una altra novetat a destacar és la visita d’escoles i uns tallers que inclou una proposta didàctica i un recorregut per totes les instal.lacions. La importància dels processos, amb el concepte, la producció i el muntatge entre l’artista i els col.lectius de cadascuna d’aquestes instal.lacions, és el que fa del Laboratori d’Art Comunitari una proposta única.
Tota aquesta tasca ha estat possible gràcies a la col.laboració de totes aquestes entitats que veureu participant a cada instal.lació, el Centre d’Art amb els Departaments de Cultura i d’Igualtat, Oportunitats i Ocupació municipals. La novetat també d’aquest any serà la seva ubicació, un entorn únic, el Centre d’Art Can Castells i els seus Jardins i la durada de l’exposició de les instal.lacions, des de la seva inauguració, el 15 de setembre, i fins el novembre. Així que us ho recordarem, si voleu veure què és això de l’art comunitari i com s’interactua, anéu-hi a veure aquest racó ple d’art fet amb amor!
Inauguració al Centre d’Art Can Castells el 15 de setembre a les 17h. amb una performance de l’artista Valentino Fiocco, realitzant una intervenció col.laborativa.
Es poden visitar les instal.lacions fins el novembre.
Proposta 1. “Abrázame”
Es podria dir que és una de les instal.lacions més potents que trobareu: realitzada entre més de 100 participants de totes les edats, es va crear veritablement una ‘xarxa’ de fil, millor dit, de llana entre tothom: els alumnes de l’Escola Pedagogium Cos i la Llar d’Avis Sant Josep es van anar trobant, van aprendre un d’altres a fer llana, i amb les trobades “Teixint Fem Xarxa”, esdevindrà el projecte “Abraça’m”. El vermell serà el color denominador, com a símbol d’unió i afecte. Al llarg dels mesos es van organitzar presentacions de treballs d’art contemporani de característiques similars, i va delegar en els alumnes la creació del disseny final de la peça. L’energia i el format del projecte acaben incorporant mes col·lectius a la fase final: Taller d’usuàries de l’Hospital Benito Menni, el Taller de Manualitats de casals de Sant Boi o el Taller WeLove Art. Amb la feina de tots, van elaborar Óssa Major, una joguina, un peluix de mida gegant, de llargues extremitats per poder abraçar molt i de color vermell passió.
Coordinació i direcció artística: Yelena de Belgrado
Col·lectius participants: Escola i AMMPA Pedagogium COS, Llar d’Avis Sant Josep, We Art, Grups de Manualitats del Ajuntament de Sant Boi, Servei d’Atenció a persones amb Discapacitats Intel·lectuals del hospital Benito Menni.
Proposta 2. “Geografias Emocionales”
Un projecte que gira al voltant del tema de les migracions i sobre la nostra condició de migrants en relació als espais que hem habitat. Per mitjà de les nostres experiències personals buscarem la reflexió d’allò que implica el desplaçament, desplaçaments que ens obliguen a un canvi i una adaptació, sobretot donant prioritat a aquells sobre la dona i sobre el canvi del paisatge, així com un marc ideal per apropar-nos a l’actualitat dels refugiats a Europa. Serà un gest, amb l’acció del caminar, de desplaçar-nos deixant petjada i construir plegats un paisatge comú.
Coordinació i direcció artística: Diego Tampanelli
Col·lectius participants: Grup d’Alfabetització del Ajuntament de Sant Boi.
Proposta 3. ” Crear, Construir en familia”
El projecte proposa una experiència creativa en família, com un assaig o entrenament per viure el quotidià amb creativitat. Una oportunitat d’obertura del món interior i la seva expressió, brindant així una major proximitat entre els elements de la família, amb estímul al diàleg, a l’alegria, al coneixement i lliure expressió de la identitat, autenticitat de cadascú, com de les seves capacitats i habilitats per a crear i construir amb una expressió creativa. Un procés de creació que condueix a una percepció per a l’enteniment i acceptació de la diversitat en les formes de ser, de veure i d’interpretar el món. Es treballa tenint molt ne compte els valors i la consciència ecològica.
Coordinació i direcció artística: Zita Rodrigues
Col·lectius participants: Famílies Ludoteca de l’Olivera.
Més informació altres instal.lacions AQUI
[…] Més informació altres instal.lacions AQUI […]