Entrevista amb el coordinador del CCCA

joanjo

Entrevistem a Joanjo Esteban, company del departament i actualment coordinador del CCCA (Can Castells Centre d’Art). Joanjo ve del món del patrimoni, de projectes relacionats amb la salut i l’art comunitari, i ara, ha tingut com a encàrrec donar-li un tomb al Centre d’Art com a tècnic municipal que és:

– Com et va venir la idea de proposar l’art comunitari com a línia de proposta pel Centre? Explica’ns una mica els precedents.

Amb el nou equip de govern, la regidoria de cultura fa un important  gir, cap a les pràctiques culturals de proximitat, per tant de treball comunitari. Es distribueixen tècnics de cultura als casals de Barri i a mi em toca  gestionar el Centre d’art en clau comunitària.

Com bé dius, jo vinc del món del patrimoni, he estat treballant al Museu de Sant Boi 10 anys. La meva tasca era dinamitzar les exposicions i el projecte del museu, i al llarg de l’experiència, em vaig adonar que l’art i la creativitat, és el llenguatge que millor funciona per treballar amb tot tipus de persones. I l’any 2012 vaig aprofundir en el treball comunitari i l’art amb el Laboratori d’Art Comunitari, LAC. Aquests cinc anys de projectes i experiències ens han permès crear una xarxa amb artistes i creadors, assolint uns resultats més que satisfactoris.

– Quines són les característiques d’aquesta nova etapa de CCCA i per què.

Els pilars del projecte del CCCA són 1. la formació. Per això hem posat a disposició de la comunitat educativa no només un conjunt de propostes emmarcades en el curriculum escolar, sinó també la possibilitat de treballar projectes a la carta, assessorament, etc… També hem reforçat l’oferta del Taller d’Arts Plàstiques Municipal, amb 15 places més per a infants. 2. Potenciar el talent local, donant més protagonisme als artistes de la ciutat en la programació, les activitats paral·leles, la formació i la comunicació. 3. El treball comunitari, potser l’eix principal, entenent el CCCA com una porta a l’experimentació dels nous llenguatges artístics, des del treball amb les persones, en clau de ciutat, i especialment en clau de barri, treballant amb els companys de cultura ubicats als diferents casals de barri. I per acabar 4. la salut mental, un eix estratègic de ciutat, amb infinitat de connexions amb la creativitat.
També és important donar a conèixer el Fons Municipal d’Art perquè pensem que l’art és un motor de canvi social, que pot transformar-nos, que és una poderosa eina de coneixent personal i del món que ens envolta, que una ciutadania creativa i formada, també capaç de gaudir de l’art, ens facilitaria un futur més just i cohesionat.

– I com ho penseu fer?

Pensem que la millor manera de que el CCCA pugui esdevenir un espai de referència per la ciutadania, és gestionar el Centre creant complicitats amb el màxim de persones i col·lectius, dels que siguem capaços. Fent un centre obert a la participació i la co-creació amb artistes, col·lectius, escoles, centres oberts, els hospitals psiquiàtrics… produint projectes que estiguin d’acord als seus interessos i necessitats.

– Com va sorgir la idea de l’exposició col·lectiva d’artistes de Sant Boi i el Fons d’art municipal que va obrir aquesta nova etapa del CCCA? I per què escollir un comissari?

La idea, no és més que aplicar en llenguatge expositiu els principis que regeixen la política del CCCA:  fomentar el talent local, el treball comunitari, dinamitzar el Fons d’Art i la formació. I li va donar forma el Manuel Morales. La tasca d’un comissari és donar una visió de conjunt a l’exposició, explicar un relat. És com un escriptor, que en comptes de paraules, fa servir obres d’art i esdevenint també la pròpia exposició, com un acte creatiu.

– Proposa’ns 2 iniciatives innovadores relacionades amb l’art que s’estiguin realitzant en qualsevol punt del món i que creguis són interessants de conèixer.

M’interessa especial una proposta del Museu del Carmen de València: L’Espai Telles, una proposta d’art per a nenes de 0 a 3 anys. Penso que cal explorar aquesta especialització d’art contemporani i infància. I també una proposta creativa de joc lliure, que s’està duent a terme a Nova York , i que pensem experimentar també al CCCA.

Moltes gràcies i endavant.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s