LUDI RUBRICATI’ 17: La mort al món romà.

Totes les cultures s’alimenten també dels seus tabús i la nostra mediterrània i occidental, no n’és una excepció: el final de la vida, la desaparició d’un ésser estimat, allò del que no es parla, la mort. Des de temps remots, aquest procés íntimament lligat amb la vida, ha estat viscut i tractat de moltes maneres, des de la més estricta intimitat a la celebració social, des de processos que duraven fins a 100 dies a d’altres que calia fer en menys de 24 hores… Sabieu com tractaven el traspàs al món romà?

Els proper 9, 10 i 11 de juny resoldrem aquest dubte, perquè comença una nova edició del Festival Ludi Rubricati, una cita obligada que des de fa més de 10 anys organitza el Museu de Sant Boi, dedicat a aquest període històric tan interessant i per a la nostra cultura local que n’ha begut directament d’ella, amb restes tan importants com les Termes romanes baiximperials, declarades be d’interès nacional l’any passat, o molts dels jaciments arqueològics que hi ha a la nostra ciutat. I en aquest Ludi MMXVII el tema de la mort serà l’eix conductor.

Totes les activitats es plantegen sota la filosofia d’un apropament integral al passat romà. El tema de l’edició d’enguany, el “Funus: la mort en el món romà”, proposarà aquest fet des d’una perspectiva positiva i de quotidianitat, la mort i la vida tenien la mateixa importància per als romans, i com a tal, calia ser tractada. Les persones desaparegudes perduraven en el record dels vius, per això la transcendència dels ritus funeraris, molts dels quals van anar adquirint característiques d’altres cultures a mesura que el món romà anava expandint-se pel món: el culte a la mort contribuïa a no perdre la memòria dels avantpassats.

Els Ludi compten amb tot un seguit d’activitats lúdiques i pedagògiques i de reconstrucció històrica, que ajudaran a traslladar-nos a temps passats: el festival obrirà amb una obra de teatre clàssic la nit de divendres a la terrassa de Can Barraquer, Pseudolus, de la companyia Teatre Etalia, i dissabte i diumenge a les Termes, els jardins de Can Torrents i a Can Barraquer, hi haurà diferents tallers de reconstrucció històrica, com la posada en escena de diferents rituals funeraris, l’arqueologia i els enterraments, els olis rituals o la música.

Per acabar, uns dies previs, diferents escoles de primària celebraran els Ludi Floralia, on aprendran diferents aspectes de la vida a Roma a partir del joc i a les Termes, s’exposarà una exposició sobre la mort la comissaria de la qual és Andrea López, criminòloga i estudiosa d’alguns jaciments arqueològics a la ciutat.

Totes les activitats són gratuïtes, dirigides a tots els públics, amb servei de guarderia i de bar… Llarga vida als Ludi!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s