Entrevista amb RAQUEL GU i MARTA GUIJARRO, il.lustradores.


(autoretrats de Raquel Gu i Marta Guijarro)

El Nadal ja és aprop, una època de l’any que agrada a molts, moments d’estar en familia i amics, de compartir menjars i tradicions, com fer els pessebres o cantar nadales! I és això el que van pensar dues il.lustradores santboianes, fer un projecte compartit relacionat amb les nadales i el nadal. I ha sortit un llibre-disc ‘Fum, Fum, Fum, Nadales il.lustrades i musicades’.

Veniu del món de la il.lustració, de projectes televisius, d’art urbà i de moltes altres menes. Ara però heu coordinat aquest projecte col.lectiu. Ens han fet cinc cèntims sobre com ha funcionat tot plegat, amb gairebé un any de feina feta:

– Com va sortir la idea del llibre?

Raquel – Fa gairebé dos anys se’m va acudir que podia ser una bona idea barrejar les bandes de música i els il·lustradors de Sant Boi en una obra coral que estigués dedicada a quelcom que tots compartim, com són les festes de Nadal, i ho vaig proposar al regidor de Cultura que va agafar la idea al vol. Jo he treballat molts anys d’editora, i vaig trucar a la Marta, que és dissenyadora gráfica i té un estil que m’encanta, per si li venia de gust embarcar-se en el projecte i encarregar-se de tota la part gràfica. A la Marta l’havia conegut en un projecte col·lectiu anterior de l’Ajuntament, el llibre Cartes a Baltasar, de Roland Fosso, il·lustrat per una colla de dibuixants locals. Ens havíem entès molt bé llavors, i vaig pensar que podiem fer un bon tàndem plegades per tirar endavant aquest projecte (i així ha estat!).

– Per què proposar aquest tipus d’iniciativa col.lectiva?

Raquel i Marta – L’objectiu és mostrar el talent que tenim a la nostra vila. Sovint es mira cap a fora per buscar bandes de música o dibuixants, quan aquí tenim artistes de gran qualitat que estan fent coses molt interessants, tant al nostre país com a l’estranger (l’Ivan Castro, la Carmen Doorá, en Toni Carbós, l’Ismael Clark, l’Ivan Bravo…); i aquest llibre-disc vol ser un aparador que mostri una part de tot el talent santboià. I dic “una part” perquè, per raons d’espai no ha estat possible encabir-lo tot, evidentment, però tant de bo això sigui una llavor per tirar endavant altres projectes col·lectius que donin a conèixer més artistes de la vila. A més a més, és un projecte tan col·lectiu que fins i tot la tria de nadales del llibre-disc és el resultat d’una enquesta que es va fer a Sant Boi el Nadal passat, “Quina és la teva nadala preferida?”

– Com vau fer la selecció i quins criteris vau destacar?

Raquel i Marta– Vam voler tenir en compte artistes coneguts i artistes que encara no són tan coneguts, però el denominador comú era que fossin artistes de Sant Boi amb una obra interessant. També vam voler que fos una sel·lecció intergeneracional i d’estils molt diversos; veureu que hi tenen cabuda artistes amb una llarga trajectòria com en Francesc Baiget, en Josep Inarejos o l’Anna Claret i artistes més joves però que també trepitgen fort com ara l’Alexis Bukowski, per exemple; i hi trobareu creadors que treballen en àmbits tan diversos com ara l’animació stop motion (l’Helena Garcia) o els tatuatges (Manuel Sardu). Pel que fa a la música, la sel·lecció de grups va anar a càrrec d’en Javi Doblas, i totes dues pensem que ha estat important comptar amb bandes consolidades, com ara els Trau o els Riu, i amb bandes que són bastant noves i no tant conegudes, com Chet o Olvido París, per exemple, però que tenen una qualitat indiscutible. A més a més, en aquest sentit, l’Ángel Dorao, el director musical del projecte, ha fet una feina espectacular.

– Què fareu per a promoure aquesta iniciativa? Teniu pensat posar-lo a la venda?

Raquel i Marta – No està previst posar-lo a la venda, però tothom en podrà gaudir. Farem una presentació-concert el dia 8 de desembre, dins del marc de l’espai ViCult, i en breu obrirem una web des d’on tothom qui vulgui es podrà descarregar el llibre i el disc. Paral·lelament, hi haurà algunes accions on la gent podrà aconseguir el llibre-disc, però això ja ho anirem desvetllant de mica en mica a la pàgina de Facebook del projecte: @FumFumFumNadales.

– Quines altres activitats teniu pensades en relació a aquest llibre?

Raquel i Marta- Per ara estem encara en fase “tormenta d’idees” pel que fa a altres activitats relacionades amb aquest llibre, però ja vindràn. És un projecte carregat d’oportunitats per treballar en àmbits com el social o l’educatiu.

– Expliqueu-nos quins són els vostres propers projectes.

Raquel – Doncs ens agradaria tornar a embarcar-nos en algun projecte juntes, i ja tenim alguna idea sobre la taula, però ara el que toca és presentar el “Fum, Fum, Fum”, gaudir d’aquesta obra coral que hem fet entre tots i descansar una mica, perquè han estat gairebé dos anys de feina molt intensa que hem compaginat amb les feines que cadascuna de nosaltres té, i el ritme ha estat molt intens!

Marta – En aquest projecte he treballat la faceta de gestora i productora cultural. Projectes com aquest tenen la capacitat d’intervenir en la relació entre la cultura i la societat des del coneixement del potencial transformador de la cultura i de les produccions culturals. No descarto dedicar-m’hi més sovint, la veritat és que ho he gaudit moltíssim.

– Què proposarieu per a millorar l’activitat cultural de Sant Boi?

Raquel – Personalment, crec que és important que la cultura local rebi més suport a tots els nivells: a més a més d’artistes, a Sant Boi tenim gent que treballa molt per la cultura, per oferir una programació de la que tothom pugui gaudir, gent que organitza concerts, tallers, presentacions, que regenta llibreries i que es mouen i proposen moltes activitats; i necessiten l’escalf i el suport de tots, també de les institucions, perquè tota aquest gent és qui fa funcionar el motor cultural de la nostra vila, nodrint-la de coses interessants.

Marta – Jo crec que cal abordar amb entusiasme el lligam entre cultura i educació. Les relacions entre cultura i educació no es poden analitzar sense tenir en compte l’actual context de marcades transformacions socials i econòmiques que, en molts casos, es tradueixen en profundes desigualtats. Aquest context implica problemes públics complexos que no es poden entendre ni abordar des de la delimitació disciplinària. Ens cal una aproximació integral a partir d’experiències híbrides entre els àmbits educatius i culturals (i d’altres) que generin alhora cultura i educació. Sense el compromís en projectes col·lectius (més enllà de l’esfera individual i privada) és difícil parlar de ciutadania, educació i cultura.

Voldrieu afegir alguna cosa més?

Raquel i Marta– No voldríem acabar aquesta entrevista sense destacar la gran feina que han fet tots els col·laboradors d’aquest llibre-disc. La disposició per treballar, per enjogassar-se amb les cançons i amb els dibuixos ha estat genial. Recordo que un dia d’aquest estiu passat, vam anar a l’estudi de l’Ángel Dorao, Musicart Barcelona, que és qui s’ha ocupat de la direcció musical del projecte, a escoltar com havien quedat les nadales, que gairebé ja estaven enllestides… i escoltant-les ens vam emocionar de com s’ho havia “currat” tothom. I el mateix passava a mida que ens anavem arribant les il·lustracions per correu, ens quedàvem amb la boca oberta!

 

La presentació – concert del projecte serà durant les Festes de la Purissima, a l’Espai ViCult el dia 8 de desembre 13h. amb el concert d’ESCALONAOS, Olvido París, Carme Doorá i CHET, us hi esperen encantats!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s