UN 2018 PLE DE COMMEMORACIONS LITERÀRIES!

S’hi apropa Sant Jordi i ja s’estan preparant diferents celebracions literàries que coincideixen en aquest 2018. Anem a fer un petit repàs de les efemèrides literàries més destacades:

3-grans-literatura-copiaPNG

Sant Boi recorda Maria-Mercè Marçal: campanya 20 anys després de la seva mort.

Aquesta escriptora i editora lleidatana té una vinculació especial amb Sant Boi, on va ser professora de l’Institut Joaquim Rubió i Ors i cofundadora el 1973 de Llibres del Mall, una editorial de poesia que a través de la qual difonien autors en llengua catalana, la coneguda ‘generació dels 70’. Aquest 2018 es commemoren els 20 anys de la seva mort.

Feminista i defensora de la llibertat i els valors democràtics, va ser professora a l’Institut Joaquim Rubió i Ors, per aquest motiu Sant Boi se suma a la commemoració “Sant Boi recorda Maria-Mercè Marçal”, que inclou activitats que s’aniran desenvolupant pròximament: exposicions, teatre, recitals poètics, conta-contes, concursos, taules rodones i altres actes commemoratius que tenen com a objectiu recordar l’escriptora i el seu llegat.

La campanya és possible gràcies a la col·laboració de l’INS Rubió i Ors, la Fundació Maria-Mercè Marçal, el SLC Sant Boi, la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer, l’associació Sant Boi Comerç, l’editorial L’Espiral Literària i la llibreria Les Hores. Felicitats per aquesta interessant iniciativa que comença al mateix institut, amb l’exposició “No volem que la revolució ens neixi morta. Acció feminista i política 1975-85”, un repàs per la vida pública de Marçal i el seu activisme social i polític a través de fotografies i publicacions. L’acte vinent d’aquesta campanya serà a la Diada de Sant Jordi, quan l’autora Lluïsa Julià presentarà el nou llibre “Maria-Mercè Marçal. Una vida”, també a l’institut Rubió i Ors. 

Un 2018 de Manuel de Pedrolo i Maria Aurèlia Capmany

També es celebra el centenari del naixement del poeta, novel.lista, contista, traductor i un llarg etcètera Manuel de Pedrolo. També lleidatà, va ser un prolífic autor de més de 120 obres de tots els gèneres, però se’l coneix molt més pel famós “El Mecanoscrit del Segon Origen”, un llibre que ha estat d’obligada lectura a tots els instituts i que va marcar a tota una generació de joves lectors. Fan de la novel.la policíaca, va dirigir la col.lecció editorial “La Cua de Palla”.

Pedrolo deia que volia normalitzar la literatura en llengua catalana a tots els nivells, per això va ser autor de llibres de ciència-ficció, eròtica o de gènere negre. Com la Maria-Mercè Marçal, va rebre molts reconeixements, com el premi Sant Jordi o el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes. La seva obra va ser transgressora i innovadora, per això va tenir molts problemes amb la censura franquista.

També en aquest 2018, es commemoren els 100 anys del naixement de Maria Aurèlia Capmany, novel·lista, activista cultural, antifranquista i  feminista. Alguns l’anomenen la nostra Simone de Beauvoir. Destaquen les seves obres sobre la situació de la dona i nombrosos articles que va dedicar a diversos aspectes de la cultura i de la societat catalana.  Va fundar amb Ricard Salvat l’ Escola d’Art Dramàtic Adrià Gual un dels puntals del teatre català. Va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat.

I per acabar, us recomanem aquestes lectures per a Setmana Santa…

Se’ns acuden 3 títols que podríeu demanar a les Biblioteques municipals (abans de dijous Sant) o adquirir a les llibreries de Sant Boi (Les Hores, Isart, Croquis, Barbús, Abacus o Còmics Roymac) d’aquests tres grans autors i de lectura obligada:

“Trajecte Final”, de Manuel de Pedrolo. Ed. Barcanova. A qui li agradi la ciència-ficció aquest llibre és un imprescindible! Un recull de set contes que presenten mons nous i fantàstics a partir de personatges d’aparença normal que s’involucren en conflictes insòlits: relacions entre éssers humans i extraterrestres, robots amb forma humana programats per satisfer el desig sexual (com Black Mirror! 😉 , societats utòpiques d’altres planetes…

 

 

 

 

 

 

“La Dona a Catalunya”, de Maria Aurèlia Capmany. Ed. Llibres a l’Abast. A qui li agradi llegir sobre la lluita feminista. Aquest llibre va encendre la metxa reivindicativa dels drets de les dones a Catalunya. Deu anys després, la presidència de les I Jornades Catalanes de la Dona la va consagrar com a tal.

 

 

 

 

 

 

 

“Maria-Mercè Marçal, una vida”, de Lluïsa Julià. Ed. Galaxia Gutemberg. Per als amants d’aquesta genial poeta i per aquells que els agradarà saber alguna cosa de la seva vida santboiana, i a més acaba de sortir del forn! La vida i l’obra de l’escriptora, la seva dimensió humana, i la seva relació amb la poesia, el feminisme i la política, la seva vida d’acció.

 

 

 

Bona setmana Santa, i ens veiem a Sant Jordi! 😉

 

 

 

 

 

Hi ha 2 comentaris

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s