FESTA MAJOR’18: QUE NO FALTI LA CULTURA POPULAR!

Una Festa Major sense cultura popular NO és Festa Major, i no ho diem nosaltres!

Una festa major és la festa més important d’una ciutat, d’un poble o d’un barri ja que commemorava un fet important de la seva història o tradició, que sovint era una festa en honor a un sant patró o patrona i que es feia en els espais públics com la plaça o el cafè. Les festes majors es celebren almenys des del s. XIII!

Els actes religiosos venien acompanyats de processons, amb gegants i capgrossos, actes de la corporació municipal, bandes de música, cercaviles, correbous, envelats i danses tradicionals, i moltes d’aquestes tradicions ja tenien un origen pagà anterior, també les grans menjades familiars! (font: Viquipèdia ).

La Cultura Popular com a eix central de la Festa Major

Ja sabeu que a la nostra ciutat hi ha moltes entitats de Cultura Popular, grans dinamitzadores de la vida cultural, exportadores de la imatge de Sant Boi quan surten a participar a altres poblacions, i realitzant grossos esforços sense ànim de lucre per a mantenir vives les tradicions.

DIVENDRES 18 MAIG


(A la imatge, Diables Casablanca a la FM’15)

TABALADA

20h. des de Pl. Catalunya.

De la mà de la Diables de Casablanca, diferents colles de la ciutat i convidades faran molt de soroll amb les seves percussions, coreografies i energia, fins a conduïr-nos, com Hamelin, fins a la boca del Correfoc!

Recorregut: Pl Catalunya, c. Francesc Macià, c. Jaume I, c. Joan Bardina (fins arribar a Pl. Ajuntament).


(A la imatge, Correfoc a la FM’17)

XXXVII CORREFOC

22.15h. des de Pl. Ajuntament.

Amb la presència dels Diables de Sant Boi i els Diables de Casablanca, els grallers acompanyants i sis colles convidades (Diables de la Sagrada Família de Bcn., Diables de Sant Quirze del Valles, Diables de Viladecans, Diables de Malgrat, Diables d’Olesa Montserrat i Diables de Cerdanyola), es celebra el 37è. Correfoc a la ciutat, visca!

Recorregut: Pl. de la Vila (Ajuntament), c. Joan Bardina, c. Jaume I, c. Francesc Macià, c. Marià Fortuny i c. Baldiri Aleu.

Mesures de seguretat per al Correfoc: Per participar en el Correfoc, cal portar roba de cotó, coll tancat, màniga llarga, mocador de coll, barret, calçat flexible, lleuger i tapat i taps a les orelles. No emprenyeu als diables i deixeu-vos portar. No porteu material pirotècnic propi. No s’ha de llençar aigua al pas del Correfoc. La pólvora mullada és perillosa i imprevisible. Seguir les indicacions del servei d’ordre. Respecteu les zones acotades per l’organització. Els infants no han d’estar sols a les primeres files. Cobriu els vidres dels aparadors i de casa vostra si el Correfoc ha de passar per davant. No s’han d’aparcar vehicles al llarg de tot el recorregut senyalitzat per la policia municipal. L’organització aconsella no participar en el Correfoc a les persones que no puguin complir aquestes normes de seguretat. Tot el públic participant és responsable en primer i únic terme dels accidents que puguin patir al Correfoc.

DISSABTE 19 MAIG(A la imatge, Grallers baixant a FM’17)

MATINADA DE GRALLES

8.30h. des de Pl. Esglèsia

Atenció, la Colla de Geganters i Grallers de Sant Boi us faran de despertador de Festa Major, puntual com cada any!

Recorregut: Església St. Baldiri, c. de l’Alou, Pl. Ajuntament, rambla de Rafael Casanova, c. Vermell, c. Nou, c. O’Donell, Cap de la Vila, c. De les eres, passatge Ponent, c. de la rutlla, c. Jaume I, c. Francesc Macià, Av. 11 de Setembre, pl. Catalunya, c. Mallorca i Can Massallera.

 


(A la imatge, Trobada Gegantera a FM’17)

XXIX TROBADA GEGANTERA DE FESTA MAJOR I CERCAVILA

17.30h. Inici del recorregut des de Pl. Ajuntament

Aquesta trobada organitzada per la Colla de Geganters i Grallers de Sant Boi  comptarà amb 10 colles d’arréu de Catalunya (Malgrat de Mar, Moja, Sant Quirze del Vallès, Piera, Sant Antoni de Vilamajor, Corbera, Martorell, Sant Feliu de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Andreu de la Barca i la Colla de gegants de Casablanca).

Com sempre, serà una bona estona per a gaudir de la gran fauna de personatges tradicionals i contemporanis, i de interessants peces artesanes… Aquest any la nostra Laieta, la gegantona de la Colla dels Geganters i grallers de Sant Boi fa 15 anys, se’ns fa adolescent!

17.00 h. – Plantada de gegants a la Pl. Ajuntament
17.15 h. – Baixada dels gegants de Sant Boi des de c. l’Alou a toc de matinades.
17.30 h. – Inici cercavila de Gegants

Recorregut: Pl. Ajuntament, Rambla Rafael de Casanova, c. Pi i Margall, c. Compte Borrell, Pl. Presas, c. Jaume I, c. Francesc Macià, c. Cerdanya, c. Pau Claris, c. Baldiri Aleu i arribada l’Amfiteatre de la Muntanyeta, on aniran entrant les colles convidades a cop de rodolí.

DIUMENGE 20 MAIG


(A la imatge, Puntaires a Carxofada’18)

XXIV TROBADA DE PUNTAIRES

10.30h. A Rambla Rafael Casanova

La tradicional trobada de puntaires i l’art de les puntes de coixí. Organitzada per les Puntaires de l’Associació de Veïns La Unió.


(A la imatge, Castellers de Cornellà a FM’15)

DIADA CASTELLERA

12h. Pl. Ajuntament

Una diada excepcional amb la participació dels Minyons de Terrassa (que van convertir Sant Boi en una Plaça de Nou l’any 2015, descarregant els camisa malva un tres de nou amb folre), Castellers de la Sagrada Familia de Barcelona, i els Castellers de Cornellà, una trobada que cada any organitzen els nostres fadrins residents.


(A la imatge, Sardanes a FM’16)

SARDANES DE FESTA MAJOR

12.30h. Pl. Gaietà Mestres (al costat EMMúsica Blai Net).

Moment de sardanes amb la Cobla Lluïsos de Taradell que ja fa unes quantes edicions ens acompanyen a la nostra Festa Major.

DILLUNS 21 MAIG

EL PIROMUSICAL

22.30h. Parc de la Muntanyeta.

El comiat de Festa Major! Un espectacle enlluernador on són protagonistes les llums dels trons, els cometes, les cascades i els volcans d’espurnes ballant al compàs de la música. Bon final de festa!


AQUÍ
Programa Festa Major’18. MIRA’L i FISGONEJA’L!

AQUÍ Programa Festa Major’18. DESCARREGA-TE’L!

Més informació a cultura.cat i a santboi.cat/festamajor


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s