NOVETATS I NOUS PROJECTES DE BARRI: PROGRAMA DE CULTURA ALS BARRIS

 

El Pla de Govern 2015-2019 va identificar com a repte important aprofundir en el dret universal a la cultura, potenciar el teixit cultural de la ciutat, i també promoure la cultura comunitària i participativa amb una ciutadania més protagonista. Conseqüència d’aquesta voluntat política, els departaments de Cultura i de Participació ciutadana i Proximitat, han estat unint esforços per tal d’adaptar objectius, catàleg de serveis i estructura organitzativa al servei d’aquest nou repte compartit. Dins aquest context, neix el Programa de Cultura als Barris per aprofundir en el desenvolupament cultural descentralitzat dels districtes de Sant Boi.

Molts d’aquests projectes ja els coneixeu, com la Mostra de Jazz, Espectacles Familiars als Barris, Altaveu als Barris, o les propostes descentralitzades de Nadal i Festa Major).

Des d’aquest mes de novembre i fins el maig del 2019 s’està desenvolupant a cada barri de la nostra ciutat un projecte artístic de caire sociocultural, tenint en compte la personalitat del barri, la continuïtat i la formació artística, l’acció cultural comunitària i la implicació de persones no habituades a participar de la cultura local. A cada projecte hi ha un grup motor que actua com a catalitzador i una entitat o persona que coordina el projecte de barri.

Un barri, un projecte.
I a cada barri trobareu els següents projectes:

Ciutat Cooperativa – Molí Nou
Projecte: Art, moda i disseny a la Cooperativa.

Projecte pluridisciplinar que parteix del diàleg entre el disseny, la moda i la creació artística. Explora les opcions que dona el disseny per a fomentar la creativitat, des de diferents disciplines, sota el prisma del “fes t’ho tu mateix”. El projecte es materialitza amb una sèrie de tallers: Estampació, upciclyng, fake del barri, telar, drapejat, decoracions de carrer. Sota el concepte de moda sostenible es pretén crear pedagogia en relació al consum en general i concretament al consum de roba.

Marianao
Projecte: Espectacle de carrer de creació comunitària a Marianao.

Consistirà en desenvolupar una producció artística de carrer, de caire comunitari i inclusiu, amb trets històrics i vivencials del barri de Marianao. El passat i el present del barri, els valors que el caracteritzen, les emocions que desperta, els paisatges de la cotidianetat, el diàleg dels vestigis més antics del barri, les il·lusions del treball compartit per a la seva millora. L’escenari de l’espectacle és el propi barri, els seus carrers, la façana dels seus edificis. Les actrius i actors, són veïns i veïnes, gent de totes les edats, fins a un màxim de 150 persones. 

La tarda del dia 13 de novembre de 18 a 20 h arrenca el projecte d’espectacle comunitari de carrer al barri de Marianao.

Barris Casablanca i Camps Blancs
Projecte: Disseny i construcció de “peleles” o ninots.

El projecte consisteix en la construcció de mòbils articulats mitjançant motxilles que es pengen a l’esquena. L’objectiu és doble. D’una banda engrescar un grup d’adolescents i joves del barri de Casablanca a formar part d’un grup estable de cultura popular i d’altra, fer més atractius els esdeveniments festius de la ciutat, els cercaviles, cavalcades, etc. amb la incorporació d’una nova colla d’animació.

Projecte: Personatges xanquers

Al barri de Camps Blancs hi ha un grup de 8 joves xanquers que es troben habitualment a l’esplai Eixida i d’edats entre 14 a 16 anys. El projecte pretén donar visibilitat aquest grup de joves de l’esplai a la ciutat incorporant-los als diferents esdeveniments festius de la ciutat, els cercaviles, cavalcades, etc. i dotar-los de les eines necessàries a nivell teatral, es a dir, aprendre a situar-se a l’espai, saber interaccionar amb el públic o interpretar un paper en funció del personatge a qui es representa.

Barris Centre – Vinyets Molí Vell
Projecte: Poètic Pressing Catch (nom provisional)

Sant Boi i l’Slam Poetry del Baix Llobregat tenen un lloc destacat dins del món de la poesia oral. Això és gràcies en gran mesura a la figura del Cysko Muñoz, incansable slammer santboià. Emulant una experiència recent a Jaén, aquest projecte neix a proposta del Cysko com a oportunitat de portar la poesia oral als instituts de Sant Boi. En concret, es faran tallers de poesia oral a les aules de 4t d’ESO dels Instituts Rubió i Ors i l’Ítaca durant l’horari lectiu. Hi participaran al voltant de 240 joves. La Final es farà el dia 11 d’abril i estarà vinculada a la diada de Sant Jordi.

S’espera que hi hagi molta participació i motivació de barri, així que si us animeu, anéu-vos a informar a cada casal de districte…  I des de les xarxes socials, hem engegat un nou facebook CULTURALSBARRISANTBOI un instagram @CULTURALSBARRISANTBOI  i l’etiqueta #CULTURALSBARRIS; aquestes xarxes us mantindran al dia de cadascun dels passos de convocatòries i del procés dels projectes, animeu-vos a seguir-les! 😉 

Trackbacks

  1. […] diferents projectes comunitaris artístics de caire sociocultural que s’havien concretat al Programa de Cultura als Barris reforçant així la presència de programació cultural als […]

  2. […] diferents projectes comunitaris artístics de caire sociocultural que s’havien concretat al Programa de Cultura als Barris reforçant així la presència de programació cultural als […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s