EXPOSICIÓ: EL RETAULE DE SANT BALDIRI AL MUSEU DE SANT BOI.

“Sant Baldiri”, de Lluís Dalmau.
Esglesia de Sant Baldiri, a Sant Boi de Llobregat.

[Postposat fins al febrer 2020].

Aquest setembre el Museu de Sant Boi estrena una nova producció pròpia centrada en la història d’un dels pintors capdals del gòtic català i un retaule eclesiàstic que ha patit una de les històries més interessants del patrimoni català: “Lluís Dalmau i el Retaule de Sant Baldiri” (títol provisional).

El pintor valencià Lluís Dalmau va ser una de les figures cabdals del gòtic català que va treballar al servei de la Corona d’Aragó durant el regnat d’Alfons el Magnànim. Una de les sevs obres més conegudes és la “Mare de Déu dels Consellers”, encarregada pel Consell de Cent de Barcelona el 1443 i actualment al Museu Nacional d’Art de Catalunya.

Format entre la Corona d’Aragó i Flandes, d’aquí la seva infuença flamenca, se sap que el 15 de setembre del 1448 va ser contractat per fer el retaule de sant Baldiri de Sant Boi de Llobregat, la nostra ciutat: aquesta és una de les peces més importants de l’art gòtic català, malgrat que no se’n conserva el retaule sencer. Però no tot acaba aquí.

El Retaule de Sant Baldiri a l’esglesia parroquial de sant Baldiri és un oli sobre taula i només se’n conserven algunes taules d’aquest retaule: a l’esglesia, un retrat de sant Baldiri de més de 2 metres ocupava la part central i va ser reaprofitada per l’actual retaule barroc, una altra, la de la “Decapitació del sant”, que es conserva al MNAC i va ser adquirida el maig del 2017 per subhasta pertanyent a la col·lecció Barraquer de Sant Feliu de Guíxols (hereus del Conseller Casanova), i la del “Judici de Sant Baldiri”, avui a la col·lecció de Hans Rudolf Gerstenmaier. Falten altres 3 encara no localitzades.

Què en sabem del Retaule de Sant Baldiri, del mestre Lluís Dalmau?

Per mitjà de la investigació que ha fet l’Arxiu Històric Municipal i el Museu de Sant Boi, sabrem molt més d’una història de més de 600 anys força interessant que va començar quan els va reestructurar l’esglesia, van ser venuts fragments del retaule, fins acabar ara en tres localitzacions ben diferents.

Aquí us deixem el podcast sencer d’aquesta història de l’espai “Memòria i Patrimoni” del programa La República Santboiana de RSB Ràdio Sant Boi i amb ganes de saber-ne més a aquesta propera exposició!Lluís Dalmau i el Retaule de Sant Baldiri”
Museu de Sant Boi
(
del 15 setembre a l’abril de 2020).
Més informació a http://www.museudesantboi.cat

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s