Tornen els Ludi Rubricati, la trobada romana de Sant BoiTornen els ‘Ludi Rubricati’, la festa romana de Sant Boi que celebra el passat romà de Sant Boi des de fa 18 anys i que torna amb força i amb ganes de compartir la passió pel patrimoni històric de la nostra ciutat amb activitats de recreació i escenificació, tallers, espai de jocs i molt més.

Una trobada amb història

Des de la seva primera edició l’any 2006 ha demostrat ser un interessant projecte de difusió patrimonial i recreació històrica molt consolidat, i amb una llarga trajectòria que l’han convertit en un referent dins el marc de difusió patrimonial del país. El que es vol posar en valor a banda de la riquesa patrimonial de la ciutat són els espais del Museu de Sant Boi, des de les Termes romanes, Be d’Interès Nacional des del 2016 i els seus voltants, espais centrals de la trobada. Totes les activitats que es desenvolupen han estat coordinades per especialistes de l’àmbit de l’arqueologia, la història o la recreació i, a banda de divertir, també ensenyen jugant.

Per aquest 2022, el tema central serà La religiositat femenina a la Mediterrània a l’època romana, on es reconeixerà la importància del paper de la dona en una faceta transcendental de la vida quotidiana romana. Dies abans, però, el Museu de Sant Boi que ho organitza, estrena una nova faceta, la del cinema, i amb la col.laboració dels Cinemes Can Castellet ens proposen un viatge pel món romà amb la projecció de les pel.lícules ‘Espartacus’ de Stanley Kubrick i ‘La vida de Brian’, dels Monty Python, una manera diferent d’introduir la civilització romana des de l’imaginari cultural més lúdic.

Recreacions i tallers per a tothom

Si algú ho posa en dubte, veurà que la dona en el món de la religió durant tota la història romana va estar molt relacionada amb la figura de les Vestals, les encarregades de vetllar el foc de la deesa Vesta, com a sacerdotesses i figures socials rellevants. És per això que una de les activitats principals seran les recreacions històriques Atrium Vestae una escenificació on expliquen quin era el dia a dia d’aquestes dones sagrades i com el foc sagrat les perpetuava, o el Collegium Vestae on la Flavia i la Silvana, dues vestals una mica particulars, ensenyaran a la canalla tots els misteris que envoltaven aquestes figures vestals.

I com cada edició, la proposta de tallers i altres activitats serà extensa, com Ornatrix per a reconèixer dos tipus de pentinats de culte femení i la seva importància en el món religiós de l’Antiga Roma. Incensum, l’Encens del Larari, un bé molt preuat a l’antiguitat que feia part de qualsevol cerimònia religiosa, com es cuinava la Mola salsa, l’oferiment a la deessa Vesta, una mena de pa àzim molt salat i no comestible de significat purament religiós, muntatges de maquetes, el Musaeum o santuari de les muses on es podrà conèixer els atributs i qualitats de cada musa, o els Ludi Romanorum, l’espai de jocs romans on es podrà gaudir de jocs romans de taula i de terra i saber com jugaven en aquells temps. Això i molt més us hi espera. 


Ludi Rubricati
Dissabte 11 de juny, de 17 a 21 h.
Diumenge12 de juny, de 10 a 14 h.


Més informació al Museu de Sant Boi AQUÍ
Més informació a AgendaSB.info AQUÍ

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s