‘Sant Boi al segle XVIII. Un segle d’entre guerres’, al Museu

cartell expo sXVIII PETIT

Aquest any han començat els actes vinculats amb la celebració del Tricentenari, i Sant Boi i el seu Museu estan entre les 10 ciutats que celebren d’una manera especial aquest esdeveniment, en Rafel Casanova, conseller en cap de Barcelona, va estar casat amb una pubilla santboiana i les seves restes es troben a l’esglèsia de Sant Baldiri.

Aquest i altres fets d’aquest periode tan convuls són coneguts per molts de nosaltres, però potser ho és menys saber-los emmarcar en el seu context històric, el difícil s. XVIII, un segle d’entre guerres:

Aquest és el motiu pel qual el Museu de Sant Boi ha decidit proposar una exposició sobre aquest segle emmarcat en el nostre territori, un segle interns ple de conflictes i també de creixement econòmic, una mostra que pretén visualitzar la recuperació d’una societat després d’un conflicte: com es supera la crisis conseqüència de la guerra de Successió i la postguerra, com millora la vida quotidiana i les cases s’omplen d’objectes, com apareixen nous costums vinguts d’Amèrica – la xocolata i el tabac -, fins les pèrdues repetides de les collites que provoca que els esdeveniments històrics de finals del s. XVIII i en conseqüencia, la seva societat, s’estigui preparant per a un nou conflicte, la Guerra del Francés. La majoria dels continguts de l’exposició estan inspirats en els estudis de Jaume Codina, un reconegut estudiós de la història del Baix Llobregat.

Dins la mostra podrem veure molts objectes relacionats amb els accessoris dels Miquelets, els soldats que van defensar el territori, com el cormarí, un instrument que sonava en cas d’al.lerta, o una civella, o un ‘escurabutxaques’ local, o el què és el mateix, un llibre de comptes municipal sobre deutes i impostos… També podrem saber coses sobre els carresclets, la resistència de la zona o els primers indicis d’indústria tèxtil amb la tradició de les indianes a les cases santboianes, els primers teixits estampats inspirats amb motius exòtics i llunyans.

Museu de Sant Boi – Can Barraquer
Inauguració el 5 de desembre a les 19 h.

Hi ha 2 comentaris

Deixa un comentari