15 ANYS DELS ‘LUDI RUBRICATI’, LA FESTA ROMANA DE SANT BOI!

(imatge film Satyricon de Fellini)

Una edició romana d’aniversari, els Ludi Rubricati fan 15 anys, enhorabona!

La festa romana organitzada pel Museu de Sant Boi és una de les propostes de recreació històrica i de territori més antigues i consolidades. El festival de les festes del Llobregat és una proposta d’interès patrimonial inqüestionable, amb una llarga trajectòria de qualitat i proposta referent en temes d’oci històric.

El ‘Convivium, el banquet a Roma’.

Els Ludi Rubricati han ajudat a fer conèixer el passat romà de la vila de Sant Boi, un eix dinamitzador interessnt que amb propostes sempre relacionades amb algun element de la nostra ciutat, ha sabut mantenir-se amb el temps. En aquesta celebrada edició, els organitzadors han volgut dedicar-la a el emnjar i el convivium a l’època romana. Directament relacionat amb els nostres costums alimentaris actuals, una bona part dels nostres aliments i les maneres de consumir-se de manera col·lectiva, són herència de l’activitat i i costums de l’època romana.


Pintures a Pompeia, Nàpols.

El convivium era un banquet, un festí, un dinar generalment celebrat amb ostentació, com una celebració o una forma de socialització de la cultura romana: la finalitat, a banda de menjar, era compartir el moment amb els amics, els convidats i celebrar els deus. El banquet romà era semblant al banquet grec, però molt més ostentós i elaborat. S’entèn, és clar, que eren les classes benestants que podien gaudir d’aquest tipus de celebració, les classes més populars celebraven dinars amb el veïnat als espais públics, més a l’estil d’ara.

Aquesta celebració especial tenia lloc al triclinum, una de les dependències més grans de la casa, de la domus romana. Amb tot un seguit de propostes, els Ludi intentaran ajudar-te a viure i entendre el món culinari i convivial romà amb una experiència similar a la d’aquell moment, amb intenció de fer-te gaudir d’un cap de setmana amb la història.

El primer acte serà divendres, amb un taller de Taller de cuina romana per públic adult, i moltes activitats al llarg del cap de setmana, com el Lapis Specularis, o la caça, la preparació del lloc del menjar i el menú, taller escriptura llatina, perruqueria romana, guarniments capilars, vestir-se com a romans, com feien el pa i tractaven els cereals, la festa, o com el campament romà vetlla per la pau del convivium, la vida de l’exèrcit baix imperial, amb els Propugnatores Barcinonenses, els reenactors amb Trifusió, grup de reconstrucció històrica de Badalona, que engegen una primera col.laboració amb el Museu de Sant Boi, o els Evocati, que representaran un convivium i altres dramatitzacions. I també el primer dia, els jardins de Can Torrents es posaran de llarg per acollir una obra de teatre “Aulularia o comedia de l’olla”de Plaute, adaptada per la companyia Et Alia, que girarà al voltant d’un àpat romà, on ens faran riure i entrar amb bon peu al cap de setmana. A més a més, hi haurà botigues especialitzades en temes romans, com comuna Taberna llibreria que farà una selecció de llibres de temàtica romana, la caupona on es vendrà beguda i el thermopolium on es servirà menjar romà, així com una ginkana fotogràfica amb la col·laboració de Dfotos….. Alea Iacta Est!

Més informació a www.museudesantboi.cat

Ludi Rubricati, la Festa Romana de Sant Boi
Diversos Espais: Museu Sant Boi, termes romanes i Can Torrents
8 al 10 juny. Des del divendres 8 juny a les 19h. fins a les 14h. del diumenge 10 juny.

 

Hi ha 2 comentaris

Deixa un comentari