Un mes de dones: ‘Cos impropi, la política del cos’, al Centre d’Art Can Castells

Expo_Cos Impropi

Un març dedicat a les dones. Aquest 8 de març es celebra arreu el ‘Dia Internacional de la Dona’, una diada i unes setmanes dedicades a recordar i reivindicar els drets socials femenins, l’evolució de les dones i revisar dinàmiques que cal millorar per arribar a l’equitat a la nostra societat.

l el Centre d’Art no oblida aquesta efemèride. És per això que dedica la seva propera exposició a la dona i l’art, en concret a les pràctiques feministes contemporànies situades en la tradició de la video-guerrilla, és a dir, la creació audiovisual com a eina de lluita en contextos socials difícils. Les variacions ideològiques com el queer/cuir i el transmarikabollo, accions de contrainformació i reivindicació de transfeminisme entre el gènere i la sexualitat, seran l’eix sobre el qual girarà l’exposició que es presenta ‘Cos Impropi, La Política del Cos’, amb una sèrie de vídeos, fotografies i performances que il·lustraran tota aquesta reivindicació ideològica i artística. En aquesta extraordinària exposició es veuran peces d’artistes tals com Jo Spence, Yoko Ono, Geta Bratescu, Marina Abramovic, Juan Pablo Echeverri, Ute Mahler, Martha Rosler o Ana Laura Alaez.

Els treballs que es presenten en aquesta mostra proposen una crítica del règim sexe-gènere cap al desplegament de l’art així com una reflexió sobre el projecte polític de l’esquerra en aquestes qüestions: per una banda el somni universalitzador i viril de la internacional comunista i per altra la promesa neoliberal del multiculturalisme mercantil i les seves polítiques d’identitat sexual. A partir d’aquí van sorgir tot un seguit de pràctiques dissidents que posen en qüestió la identitat de gènere i sexual i la identitat racial i nacional, inventant així una altra manera d’imaginar l’àmbit de la política.

És interessant destacar que aquest tipus de reclamació trenca els esquemes de la típica influença angloamericana, ja que prové més de les perifèries i del sud, així com esdevé un pas més enllà de l’art feminista cap a molts altres tipus de pràctiques molt més centrades en la sexualitat com a construcció social i guerrilla sexual. Ja no és una resistència a la violència institucional davant de, per exemple, processos de normalització de l’homosexualitat o de la crisi de la SIDA, sinó que s’afirma la necessitat de la utopia com a espai en el qual inventar pràctiques més individualitzades o de producció social.

En el marc d’aquesta exposició que hi serà en el Centre d’Art Can Castells fins al 25 d’abril, també es podrà gaudir d’una conferència sobre Cos Impropi realitzada pel mateix comissari Lluís Torrents o del curs impartit pel periodista Paco Dotes sobre Macho Rock – estética glam, un repàs al moviment glam-rock, una barreja de corrents artístics anglesos i el pop i rock a partir del qual van sorgir figures tan representatives com David Bowie, Roxy Music, The Rolling Stones, Alaska, Queen o Iggy Pop.

Si tens ganes de propostes enriquidores, diferents i que et facin reflexionar, és aquesta una exposició que no et pots perdre, paraula! ;)

 

ANNEXES
Programa exposicions i activitats Centre d’Art primer semestre’15
– Més activitats relacionades amb un març dedicat a les Dones:
Un mes de dones: ‘Femina, ser dona a Roma’ al Museu de Sant Boi
Altres activitats que es fan al municipi

Hi ha 2 comentaris

Deixa un comentari