L’art, la repressió i el compromís des de Xina

pic_1996_01_01s
Zhang Huan

De quan la Cultura remou cimets, de quan l’acte artístic esdevé un compromís social i polític.
La nova exposició ‘De com Yukong va moure la muntanya’ a Can Castells Centre d’Art explora aquesta dimensió, la d’artistes compromesos que amb les seves obres denuncien situacions que atempten contra una societat.

‘De com Yukong va moure la muntanya’ es centra en les obres d’artistes xinesos que fan de l’art un instrument poètic i alhora subversiu i que manifesten la necessitat d’implicar-se i de passar a l’acció. Les peces que es presenten estan molt relacionades amb una manera de veure el món, amb un pensament sociopolític que va desenvolupar el Confucianisme: la relació de l’individu amb la societat és col·lectiva, el cos individual no existeix, i pertany al col·lectiu. A partir d’aquest principi, aquesta exposició emfatitza entre el món de l’artista i el món en el qual viu, entre el cos individual, el cos col·lectiu i els possibles conflictes o afinitats d’aquesta dualitat.

ABO AND THE GAOS

Seguint aquests principis confucianistes, moltes d’aquestes obres han estat realitzades en silenci, com les cerimònies ancestrals, on la paraula és substituïda pel gest, el cos, el material i els objectes. En aquesta mostra trobareu pintura, fotografia i videocreació d’artistes tan destacats com Ai Weiwei (del qual fa ben poc hi va haver una important exposició a l’Espai Fotogràfic La Virreina de Barcelona), Zhang Huan, Gao Brothers, Cang Xin, Zhou Wendou, Yin Dj. Chen, Zao Wou Ki, Huang Yan, Shen Dapeng o Rong Rong. Com molts dels artistes representats, que creuen en conquerir lo inconquerible, el títol de l’exposició prové d’una llegenda que explica com un ancià cansat d’haver de vorejar una muntanya, va decidir desfer-se d’ella. Completarà l’exposició, a banda de la ja tradicional visita comentada , una xerrada sobre art contemporani xinès o el documental Comment Yukong deplaça les montagnes de Joris Ivens, 1976′… Una exposició única!

 

‘De com Yukong va moure la muntanya’
Can Castells Centre d’Art
Des del 20 de novembre

Deixa un comentari